Президентът: Все по-трудно е войната между Русия и Украйна да се прекрати с дипломация

13:01, 20 ноември 2023
По думите на Радев агресията на Русия срещу Украйна отприщи разпада на глобалната система за сигурност, изграждана с десетилетия
Коментар на Румен радев
Според президента политиката и дипломацията ще намира все повече място в динамиката на съвременните геополитически процеси и разразили се конфликти

"Истинската сила и ефект на дипломацията е, когато тя идва преди бомбите и ги предотвратява, а не след опустошенията и жертвите. Ако се върнем назад към миналото, ще видим, че човечеството е живяло пренебрежимо малък период във всеобщ мир, докато войните са били неизменен спътник в цялата негова история. Затова е особено тревожен въпросът защо след повече от седем десетилетия на устойчив мир в Европа и липса на глобален военен сблъсък отново войната бушува".

Това заяви президентът Румен Радев. Той взе участие на конференцията „Войни и мир: ще дойде ли времето на дипломацията?“. Според него светът се преформатира с неудържими крачки.

"Преместването на политическите и икономически центрове на изток, новите глобални амбиции на редица държави, отслабването на ролята на ООН за предотвратяване и разрешаване на конфликти, възходът на диктаторски режими, редица регионални групировки, които открито отхвърлят еднополярния модел и застават на позиция на нов многополюсен свят - всичко това е част от един сложен и тежък преход, в който ставаме свидетели как силата на правото все повече отстъпва пред правото на силата и как политиката за мир изчезва от сцената, и как войната се завръща като средство за решаване на конфликти и то в Европа".

По думите му агресията на Русия срещу Украйна отприщи разпада на глобалната система за сигурност, изграждана с десетилетия.

"Нашата голяма цел е възстановяването на мира и в Европа, и в Близкия Изток, но постигането на тези цели изисква да имаме обективен и безпристрастен поглед на първо място към войната в Украйна и дълбок, и обективен анализ на факторите, които движат въоръжения конфликт".

Президентът каза, че е споделил на украинския си колега Володимир Зеленски, когато той беше на посещение в България, че въоръженият конфликт в Украйна няма военно решение и единственият начин е да се седне на масата за преговори и да се помисли за рационална формула за мир.

"Трябва да приемем, че наистина е дошло времето за търсене на мир с дипломатически и политически средства, но в никакъв случай това не означава отстъпление пред агресора".

Според президента политиката и дипломацията ще намира все повече място в динамиката на съвременните геополитически процеси и разразили се конфликти.

"Дипломацията проправя пътя за предвидимост в международните отношения и заради това е от ключово значение за не голяма страна като България да бъде активна част от всички усилия за издигане на ролята на международното сътрудничество за сплотяване на силите, които са готови да градят нова система за сигурност, основана на ясни правила. България трябва да развива своя капацитет, така че да може активно да допринася в НАТО и ЕС за намиране на консенсусни решения и за отстояване на нашия интерес".

Етикети:
Русия, Украйна, Румен Радев, война
Още от Политика