Президентът съобщил официално на премиера, че няма да уволни шефа на ДАНС

18:33, 16 ноември 2023
Основната причина за поисканото уволнение на ръководителя на службата е скандалът с машините за гласуване

Президентът Румен Радев обяви, че е изпратил на правителството официален отказ за отстраняването на председателя на ДАНС. 

В началото на ноември премиерът Николай Денков обяви на брифинг в Министерския съвет, че е поискал освобождаването на Пламен Тончев от поста и вече е изпратил писмо до президента, с което е мотивирал искането си.

Премахването на ръководителя на контраразузнаването се предлага от изпълнителната власт, но фактически се случва с издаване на указ от президента. Радев, чието служебно правителство, назначи Тончев начело на ДАНС, досега се е обявявал неведнъж в негова защита. Затова се очаква държавният глава да откаже да издаде съответния указ. По същия начин Румен Радев се конфронтира с кабинета преди месеци, когато отказваше да смени тогавашния главен секретар на МВР. В крайна сметка рокадата се случи, след като бившият главен секретар сам подаде оставка.

Основната причина за поисканото уволнение на ръководителя на службата е скандалът с машините за гласуване. В навечерието на първия тур на местни избори в края на октомври бе публикувана справка на ДАНС, че зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е заснел видео по време на изграждането на доверения код на машините и го е запазил на телефона си. Темата бе подета от ГЕРБ, ДПС, БСП и "Има такъв народ", а ЦИК отмени машинния вот. След жалба Върховният административен съд отхвърли решението на изборния регулатор и постанови балотажите на местния вот да се провеждат и с машини.

Президентът Радев каза също, че следи със сериозна загриженост случващото се в Народното събрание.

"Управляващите и мнозинството в този парламент трябва да си дават сметка, че властта е съзната отговорност към гражданите, а не хазартно надлъгване. Докато парламентът и правителството си играят на власт, в същото време текат процеси със силен деструктивен заряд. Сами съсипваме енергетиката и икономиката си, режем си европейската перспектива, сами саботираме собствените си национални приоритети", посочи той.

Още от Политика