Премиерът за тежката зимна обстановка: В над 1000 населени места няма ток

13:25, 26 ноември 2023
"Българската армия е в готовност да се включи в разчистването на снега", заяви министър Тодор Тагарев
Извънредно заседание в Министерския съвет
В Министерския съвет се проведе извънредно съвещание във връзка с тежката зимна обстановка в страната и бедственото положение в няколко области

"В над 1000 населени места няма ток. Това е нещо, което може да се предвиди, но няма как да се предотврати в сроковете, в които може да се реагира. В момента ситуацията е тежка по пътищата в почти в цялата страна. Над 100 човека са били освободени от снежни капани".

Това заяви премиерът Николай Денков след проведеното извънредно съвещание в Министерския съвет във връзка с усложнената зимна обстановка. В срещата се включиха министрите на вътрешните работи, на енергетиката и на отбраната, главният секретар на МВР, началникът на отбраната, ръководствата на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Агенция „Пътна инфраструктура“, както и областни управители.


"Още от вчера всички областни управители направиха срещи на координационните си щабове, за да се подготвят за това, което се случи тази нощ и сутринта".

Премиерът благодари на всички институции, които са работили на терен през цялата нощ.


"Тази сутрин ми се обади областният управител на Велико Търново и дадох разрешение екипи от Националния военен университет да се включат в разчистването. Българската армия поддържа 24 формирования в готовност за действие в случаи като този, на който сме свидетели в момента, и действа по заявка на председателите на кризисните щабове. Имаме готовност да действаме, ако това се наложи", съобщи от своя страна министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Кабинетът събира информация как ще протече учебният ден в понеделник.

„Всички регионални управления на образованието трябва спешно да изпратят в МОН дали се предвижда преминаване към обучение в електронна среда, или занятията няма да могат да се проведат, където няма интернет”, каза премиерът.

"Прекъсването на електрозахранване, не е неочаквано, засегнати са въздушни електропроводи, 16 подстанции в цялата страна, половината аварии са отстранени в часовете между 6.55 и 10.45 и вече са с възстановено електрозахранване", каза министърът на енергетиката Румен Радев.

"Да не забравяме, че София има много допълнителни електрозахранвания, в Монтана обаче и двата високо волтови далекопровода са засегнати", допълни енергийният министър.

По отношение на газоподаването няма сериозни повреди, а при топлофикациите, които работят също няма сериозни сигнали и продължават да поддържат 5000 MW/h в момента.

"Ситуацията е най-тежка при електропроводите средно и ниско напрежение, голяма част от електропроводите са със скъсани кабели поради паднали клони, ако говорим за проблеми на места им проблем със сервитутите. Да, факт е, че не падна листна маса, натежаха клоните и затова има падане на клони и цели дървета, затова беше подготовката за зимния сезон, да се огледат заради евентуални опасности, но нямаше как да се предвидят местата с проблеми".

Числата се промеянт постоянно за отстраняване на повреди. Електроразпределителните мрежи Запад има 1039 населени места. Проблеми има в София, части от Симеоново, Влада, Витоша, Малинова долина, Волуяк, Банкя и други. От дружеството да обърнали внимание да не се прекалява с обажданията, сигналите се приемат, но повторните позвънявания са претоварили линията, която е блокирала. Министърът каза, че не може да обясни ситуацията с паднали сайт на дружеството.

"От останали ЕРП-та най-сложна е обстановка в ЕРП Север, където над 400 населени места, има сериозен проблем с достъп до местата с прекъсване на електрозахранване ниско и срендо напрежение", каза енергийният министър по време на брифинга.

Радиационният фон в страната е спокоен.

Етикети:
Николай Денков, Министерски съвет, Калин Стоянов, зимна обстановка
Водещи новини

Василев: Събрани са 685 млн. лв. повече данъци, мита и осигуровки

Коментар на Асен Василев
18:39, 20 Февр 24

Петър Чобанов: Важното е с действията и позицията си да показваме, че сме готови за еврозоната

Петър Чобанов
17:01, 20 Февр 24

Ще продължи ли газта с понижението си?

15:05, 20 Февр 24

Председателят на КЕВР: С развитието на пазара на електроенергия ще се увеличава контролът

Коемнтар на Иван Иванов
13:05, 20 Февр 24

На второ място сме по ръст на новорегистрирани автомобили в ЕС през януари

11:19, 20 Февр 24

Най-нови

Пуснато бе движението през пътен тунел „Железница“ на АМ „Струма“

18:58, 20 Февр 24

Василев: Събрани са 685 млн. лв. повече данъци, мита и осигуровки

Коментар на Асен Василев
18:39, 20 Февр 24

Петър Чобанов: Важното е с действията и позицията си да показваме, че сме готови за еврозоната

Петър Чобанов
17:01, 20 Февр 24

Ще продължи ли газта с понижението си?

15:05, 20 Февр 24

Председателят на КЕВР: С развитието на пазара на електроенергия ще се увеличава контролът

Коемнтар на Иван Иванов
13:05, 20 Февр 24

Още от Политика