Премиерът свиква извънредно съвещание във връзка с тежката зимна обстановка в страната

11:15, 26 ноември 2023
Междувременно кметът на София Васил Терзиев призова всички граждани да бъдат внимателни при излизане навън
Извънредно съвещание заради зимната обстановка
Усложнена е обстановката по пътищата в цялата страна. Призивът на МВР е да се пътува само, ако наистина се налага

Премиерът акад. Николай Денков свиква извънредно съвещание в Министерския съвет днес (26.11) във връзка с тежката зимна обстановка в страната и бедственото положение в няколко области.

В срещата на живо и онлайн ще се включат министрите на вътрешните работи, на енергетиката и на отбраната, главният секретар на МВР, началникът на отбраната, ръководствата на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Агенция „Пътна инфраструктура“, и областни управители.

Междувременно кметът на София Васил Терзиев призова всички граждани да бъдат внимателни при излизане навън.

"Близо 15 часа интензивен снеговалеж в София. Благодаря на хората от всички служби на Столичната община, които през цялата нощ и до този момент не спират работа и продължават да почистват снега, да отстраняват паднали дървета и да реагират на стотици сигнали", написа Терзиев във Фейсбук страницата си.


"Призовавам всички граждани да бъдат внимателни при излизане навън заради силния вятър, а собствениците на жилищни имоти и търговски обекти да почистват съвестно тротоарите пред тях. Правим всичко необходимо, за да осигуряваме проходимостта в града и цялата налична техника е ангажирана с почистването на снега. Снежната покривка към момента е между 25 и 35 см. На територията на всички 24 района на Столичната община са извършени няколко обработки срещу заледяване. Активно работим и с районните кметове, които съдействат без прекъсване. Има прекъсвания на електрозахранването в отделни части на някои столични райони. Аварийните екипи на дружеството работят за отстраняването им. Планинските пътища към Витоша са временно затворени, но работим да бъдат отворени възможно най-скоро", пише още столичният градоначалник.

Усложнена е обстановката по пътищата в цялата страна. Призивът на МВР е да се пътува само, ако наистина се налага.

Напълно затворени са Проходът на Републиката и проходът "Шипка". Остава затворен и Троянският проход поради снегонавяване и паднали дървета.

Движението през "Ришки" проход е ограничено в двете посоки за ТИР-ове над 12 тона поради аварирали тежкотоварни камиони на пътното платно. Движението се пренасочва през Котленски проход и се регулира от "Пътна полиция".

Заради силния сняг са блокирани пътища и в Западна България. Ограничено е движението на всички автомобили по АМ "Струма" в посока Благоевград до 10-ия км поради силния снеговалеж и снегонавявания. Водачите изчакват на място. В посока Перник е ограничено движението на тежкотоварните камиони.

Етикети:
Николай Денков, Министерски съвет, Васил Терзиев, зимна обстановка
Още от Политика