Правосъдният министър обсъжда в САЩ борбата с корупцията

11:04, 24 януари 2023
Крум Зарков е във Вашингтон, където се е срещнал с Ричард Нефю, координатор на САЩ в борбата с глобалната корупция

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков е във Вашингтон, където се е срещнал с  Ричард Нефю, координатор на САЩ в борбата с глобалната корупция, съобщи министерството. От съобщението става ясно, че двамата са разговаряли за актуалните предизвикателства пред България и региона и за възможностите да сътрудничим със САЩ за тяхното преодоляване. Нефю е потвърдил готовността на САЩ да продължават да подкрепят усилията на страната ни за осъществяването на необходимите реформи в областта на върховенството на закона.

Ричард Нефю бе назначен на поста от президента Байдън през юли 2022 г., той координира борбата срещу корупцията във всички аспекти на американската дипломация и чуждестранна помощ. Зарков е в Съединените американски щати в контекста на срещите на върха за демокрация, инициирани от президента Джоузеф Байдън и участва в контактната група, подготвяща втората Среща на върха през пролетта на т.г. В рамките на посещението са планирани още срещи в Държавния департамент и Департамента по правосъдие, съобщава още правосъдното министерство. 

Преди дни посланикът на САЩ в България Херо Мустафа, чийто мандат скоро приключва, коментира проблемите с върховенството на закона у нас. 

"Знам, че е трудно да се бориш с корупцията. В България олигарсите имат свръхсилна позиция. Те получават власт от политици, задържат я, използвайки икономическите си способности, след което правят всичко възможно, използвайки тези икономически средства, да изчистят имиджа си. Истинската реформа ще се случи единствено и само, когато има реформа и изпълнение и в съдебния сектор, и в прокуратурата", каза дипломатът.

През декември 2022 г. Американският сенат утвърди Кенет Мъртън за следващия посланик на САЩ в България. Пристигането на дипломата се очаква през тази пролет.

Още от Политика