Правителството "Денков - Габриел" очаквано оцеля и при втория вот на недоверие

09:32, 22 ноември 2023
С гласовете на ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС, вотът бе окончателно отхвърлен.

Въпреки противоречията между партньорите в парламента, ротационното правителство на Николай Денков и Мария Габриел очаквано оцеля и при втория вот на недоверие. Със седмица закъснение и с гласовете на ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС, вотът бе окончателно отхвърлен. 

Кабинетът получи подкрепа от 155 народни представители. За отстраняването на този състав на Министерския съвет гласуваха 71 депутати от БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ". 

Напрежението между партньорите в управлението обаче не стихва. Повод за сериозни драми е протестът срещу управлението на Българския футболен съюз (БФС), който се проведе на 16 ноември в София. След кадрите с полицейско насилие ПП-ДБ поиска оставката на вътрешния министър Калин Стоянов. Той обаче получи мощна подкрепа от ГЕРБ и ДПС. 

След като се стигна до ултиматум от премиера Николай Денков, че ще подаде оставка, ако не се разнищи проблемът с агресията сред полицейските служители, МВР шефът Стоянов излезе с публична позиция, както поиска министър-председателят. Трима униформени са отстранени заради превишаване на правомощията им по време на кървавите сблъсъци от вечерта на 16 ноември. Други служители на полицията са разследвани.

Тепърва парламентаристите се захващат с темата. Следва да се прецени дали бъде създадена специална комисия, която да разследва случаите, както предлагат ПП-ДБ. Освен това председателят на парламентарната комисия по обществен ред Десислава Атанасова (ГЕРБ) обяви, че в сряда (22 ноември) свиква извънредно заседание, на което ще се проведе изслушване на ръководствата на МВР и СДВР за действията им по време на протеста.

В същото време президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов ще бъде изслушан в парламентарната спортна комисия. Той е извикан от народните представители, за да даде обяснение за размириците около националния стадион миналата седмица по време на между мача между националните отбори на България и Унгария.

Преди няколко дни Михайлов беше разпитан и в Комисията за противодействие на корупцията. Това се случи, след като прокуратурата обяви, че се е самосезирала и ще провери ръководството на БФС за разходване на публични средства и „черно тото”.

Очаква се Михайлов да обяви и дали смята да подаде оставка след 18 г. управление, както настояват протестиращите фенове, а и по-голямата част от футболната общественост.

Още от Политика