ПП и ДБ в преговори за коалиция за изборите на 2 април

13:08, 25 януари 2023
Търсят се най-добрите опции, но няма нищо финализирано, заяви Христо Иванов
"Търсят се най-добрите опции, но няма нищо финализирано", каза в сряда пред журналисти в парламента съпредседателят на ДБ Христо Иванов

"Демократична България" и "Продължаваме промяната" продължават да водят преговори, в които трябва да решат дали да направят коалиция преди изборите на 2 април.

"Търсят се най-добрите опции, но няма нищо финализирано", каза в сряда пред журналисти в парламента съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

От думите му стана ясно, че се разглежда вариант и за следизборни конфигурации в зависимост от резултатите. Престои партийните форуми на отделните формации от ДБ - "Да България", ДСБ и "Зелено движение" - да се произнесат с кои партии биха влезли в коалиция. 

"Ако избирателите не излязат да гласуват не могат да очакват, че парламентът ще има легитимност да излъчи управление. Надявам се, че и политиците и избирателите ще разберем, че страната не може да пребивава в това състояние и изникващ полу-президентски режим. Единствените, които се опитаха да създадат правителство сме ние и “Продължаваме промяната”. Ще продължим с тези опити. Ако избирателите подкрепят този опит ще има правителство, ако не го подкрепят продължаваме в това положение. Целта на преговорите е дали можем да направим конструкция, с която страната да се движи напред", посочи Христо Иванов.

Преди ден от "Продължаваме промяната" потвърдиха, че преговарят за общи листи с "Демократична България". Те казват, че са готови и за подписване на коалиционно споразумение преди вота. От ПП оставят вратата отворена и за представители на неправителствени и граждански организации, както и за други политически формации. 

Националният съвет даде мандат на Изпълнителния да преговаря с ДБ, каза във вторник депутатката от ПП Венеция Ангова.

Това ще е втори опит за предизборна коалиция между двете политически формации. Преди вота през октомври 2022 г. ПП отказаха общи листи с ДБ с аргумента, че ако се явят поотделно ще имат повече мандати в парламента.

Още от Политика