ПП-ДБ проби в София и Варна, ГЕРБ запази Пловдив

09:00, 06 ноември 2023
Васил Терзиев печели срещу Ваня Григорова при почти 100% обработени протоколи

При почти 100% обработени протоколи Васил Терзиев от "Продължаваме промяната - Демократична България" печели местния вот в София. Той води с по-малко от 2% пред кандидата на БСП Ваня Григорова, зад която застанаха и други леви партии.

Избирателната активност в столицата е рекордно ниска -  23.79% по данни на ЦИК към 16.00 часа в неделя. Терзиев печели 48.17% от гласовете, докато Григорова получава 46.92% от вота.

Във втория по големина град - Пловдив, ГЕРБ отново ще има кмет. Костадин Димитров печели битката с 54.15%, а кандидатът на ПП-ДБ Ивайло Старибратов събира 41.68% подкрепа.

ПП-ДБ обаче прави пробив в морската столица Варна. При 100% обработени протоколи Благомир Коцев (ПП-ДБ) печели изборите с 53.06%. Досегашният кмет Иван Портних (ГЕРБ) е с резултат 41.52%.

Коалицията, която за първи път се явява на местен вот в този формат, се поздравява с победа в Благоевград и Пазарджик, където балотажът бе спечелен от кандидатите им Методи Байкушев и Петър Куленски, който детронира дългогодишния градоначалник Тодор Попов. 

ГЕРБ запазва позициите си на кметския стол във Велико Търново, Габрово, Сливен, Смолян.

БСП печели в Русе, а "Има такъв народ" прави пробив в Ловеч. 

След двата тура ГЕРБ печели изборите в 11 областни града, а коалицията ПП-ДБ - в четири, докато БСП ще има кметове в три града.

От щаба на Григорова допускат оспорване на резултатите

"Изборите за нас не са приключили. Продължаваме да правим паралелно преброяване секция по секция, глас по глас“, каза пред БНР Жельо Бойчев, който е част от Инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Ваня Григорова за столичен кмет.

Разлика от няколко хиляди гласа няма как да бъде приета без да се прегледа всеки от протоколите, уточни Бойчев пред БНР.

Той не изключва съдебно оспорване на балотажа в София, защото по думите му има "достатъчно индикации" за подобна жалба.

Борисов заплаши "сглобката" в централната власт

В изборната нощ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за пореден път заплаши, че може да развали сглобката с ПП-ДБ в централната власт. Говорейки в Пловдив, Борисов обвини ПП, че са си партнирали с БСП и "Възраждане" по места и това била "новата сглобка".

"Хората вече не понасят лицемерието - или се прави коалиция като хората, или подобни сглобки не ги виждам за правилни. Има прекрасна коалиция между ПП-ДБ и "Възраждане" и лично ще оглася тази коалиция пред нашите партньори от Европа. Повече лицемерие няма да има", каза Борисов.

Той се закани, че на предстоящото партийно събрание на ГЕРБ след два дни щял да получи информация как ПП играли с "Възраждане".

"Ако навсякъде е така, както беше в Банкя, ако имат такова мнозинство, колегите от ДПС да избират - дали с евроатлантическа сглобка, или с проруска", допълни той.

Още от Политика