Полицейско-политическата драма се пренася в парламента

17:41, 21 ноември 2023
МВР шефът припозна проблема с полицейското насилие, но едва след като се скара с Кирил Петков в национален ефир

Парламентът се захваща с темата за полицейското насилие по време на протеста срещу управлението на Българския футболен съюз (БФС), който се проведе на 16 ноември и доведе до големи драми в „сглобката“ на ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“, след като втората коалиция поиска оставката на вътрешния министър Калин Стоянов.

След като се стигна до ултиматум от премиера Николай Денков, че ще подаде оставка, ако не се разнищи проблемът с агресията сред полицейските служители, МВР шефът Стоянов излезе с публична позиция, както поиска министър-председателят. Трима униформени са отстранени заради превишаване на правомощията им по време на кървавите сблъсъци от вечерта на 16 ноември. Други служители на полицията са разследвани.

Председателят на парламентарната комисия по обществен ред Десислава Атанасова (ГЕРБ) обяви, че в сряда (22 ноември) свиква извънредно заседание, на което ще се проведе изслушване на ръководствата на МВР и СДВР за действията им по време на протеста.

Премиерът е доволен от позицията на Калин Стоянов

Тримата освободени полицаи е знакът, който МВР дава, че насилието не може и не трябва да бъде оставено безнаказано, заяви в кратък коментар премиерът Николай Денков.

"Трябва да продължат проверките и тези, които биеха хора и протестиращи, да напуснат структурите на вътрешното министерство. Това обаче са малка част от полицаите. Искам горещо да благодаря, че останалите не бяха изкушени от безобразията. Калин Стоянов тръгна в правилната посока, надявам се да извърви пътя докрай", посочи той.

Преди това вътрешният министър излезе с позиция, в която посочи, че „е на 100% с премиера Денков "за" обстоен анализ на отделните случаи на насилие по време на протеста

„Не толерирам и не приемам никакви форми на насилие, както върху мирни граждани, така и върху полицаи. Всеки, който е допуснал проява на насилие във вечерта на протестите, ще бъде разследван и ще понесе отговорност. Разпоредил съм ускорени вътрешни проверки и мерки за превенция на подобни случаи в бъдеще. Трябва системна работа на психолози с полицаите“, каза Стоянов.

Какво поредна телевизионна драма

В национален ефир съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков и МВР шефът Стоянов показаха, че напрежението помежду им е ескалирало.

Петков бе поканен в студиото на Нова телевизия, за да коментира поисканата оставка на вътрешния министър. Бившият премиер заяви, че е Стоянов бил предложен за поста като експерт от ГЕРБ.

"Оставката на Калин Стоянов не беше поискана еднолично от мен, а от почти всички представители на "Продължаваме промяната"- "Демократична България". От днес Калин Стоянов е министър на ГЕРБ и те ще отговарят за него. ГЕРБ и ДПС не искат да разберат цялата истина в парламента. Те трябва да направят така, че това правителство трябва да продължи да се работи, а не да си затварят очите", каза Петков.

В същото време по телефона в ефир се включи Калин Стоянов, който отново атакува Кирил Петков, че се е опитвал да кадрува в МВР.

"Човекът, който два дни ми се молеше да стана министър, сега ми иска оставката", каза Стоянов. 

И напомни, че главният секретар на МВР е отговорен за действията на полицаите.

Петков призова министъра на вътрешните работи следващия път, когато има такъв протест да не ходи на кино, а Стоянов му отговори: "Елате с мен на първи ред".

Още от Политика