Парламентът решава за произвеждането на национален референдум за запазване на българския лев

08:43, 07 юли 2023
Парламентарната правна комисия вече отхвърли предложението за провеждане на национален референдум за запазване на българския лев
Депутатите решават за референдума за запазване на българския лев
Предложението за допитването беше внесено на 7 април т. г. от Инициативен комитет и придружено от над 600 хиляди подписа

Парламентът ще обсъди днес предложение за произвеждане на национален референдум с въпрос „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“. 

Предложението за допитването беше внесено на 7 април т. г. от Инициативен комитет и придружено от над 600 хиляди подписа. По данни на вносителите, след проверка от Главната дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ е установено, че налице са над 470 хиляди валидни подписа на български граждани.

Говорителят на Инициативния комитет и депутат от „Възраждане“ Деян Николов коментира, че до 7 юли т.г. Народното събрание е задължено да излезе с решение за провеждане на референдум за запазване на българския лев. Той посочи, че според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, в рамките на три месеца от внасянето на подписката НС трябва да се произнесе с решение за провеждане на референдум, ако има над 400 хиляди подписа, както е в случая.

Комисията по правни въпроси в Народното събрание отхвърли в сряда (05.07) предложението за провеждане на референдум по въпроса дали българският лев следва да остане единствена официална валута на страната до 2043 г. "За" приемане на предложението гласуваха 7 депутати, 8 бяха против, а други 7 се въздържаха.

БНБ: Референдумът може сериозно да навреди на имиджа на страната

На заседанието бяха изслушани конституционалисти и експерти. Участие взе и управителят на БНБ Димитър Радев, който предупреди, че референдумът може да пропука сериозно съществуващия консенсус между всички участници в процеса за приемането на България в еврозоната.

България е постигнала сериозен напредък в присъединяването си в Еврозоната. България е единствената страна в Европейския съюз, чиято валута е част от механизма ERM II, което е най-важното условие за членство, обясни гуверньорът.

Той подчерта, че блокирането на процеса на този последен етап ще има сериозни последици за страната и влошаване на условията за финансиране на държавата и на бизнеса.

Междувременно бе публикувано и изследване на "Евробарометър", според което все повече българи подкрепят въвеждането на еврото и очакват положителни ефекти от това за себе си.

Според резултатите, 21% са "напълно съгласни" с въвеждането на еврото в България, което представлява скок с 8 пункта.

28% са "съгласни", или с 3 пункта по-малко спрямо миналата година.

22%, или със 7 пункта по-малко са "против" въвеждането на еврото в България, а 28% са "напълно против", като делът им расте с 2 пункта.

Етикети:
"Възраждане", евро, референдум, левове, Народно събрание
Още от Политика