От президентството не виждат основание в мотивите за поисканата оставка на шефа на ДАНС

13:07, 14 ноември 2023
"Те са толкова несъществени, че аз не виждам причина да се предприеме такова действие", заяви секретарят по сигурността на президента Румен Радев Димитър Стоянов
Коментар на Димитър Стоянов
Денков предложи на президента да освободи шефа на ДАНС заради атаката срещу машинния вот преди първия тур на местните избори

"Аз съм подготвил моето писмено становище към президента Румен Радев с отрицателно мнение, тоест да не бъде подписана оставката на председателя на ДАНС".

Това заяви секретарят по сигурността на президента Румен Радев Димитър Стоянов. Той е категоричен, че няма основание в искането на кабинета Тончев да бъде освободен.

Припомняме, че между първия и втория тур на местните избори премиерът Николай Денков предложи на президента да освободи шефа на ДАНС заради атаката срещу машинния вот преди първия тур, нарушаване на закона, неизпълнение на задълженията му и изгубено доверие.

Основната причина за поисканото уволнение на ръководителя на службата е скандалът с машините за гласуване. В навечерието на първия тур на местни избори бе публикувана справка на ДАНС, че зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е заснел видео по време на изграждането на доверения код на машините и го е запазил на телефона си. Темата бе подета от ГЕРБ, ДПС, БСП и "Има такъв народ", а ЦИК отмени машинния вот. След жалба Върховният административен съд отхвърли решението на изборния регулатор и постанови балотажите на местния вот да се провеждат и с машини.

"Тази справка даде началото на саботажа срещу машинното гласуване на първия тур на изборите. Според доклад на Държавната комисия по сигурността на информацията тази справка е в нарушение на закона", заяви тогава премиерът Денков.

Според Стоянов мотивите на правителството за смяна на шефа на ДАНС били "нефелни"

От своя страна Ивайло Мирчев от "Продължаваме промяната- Демократична България" коментира, че когато премиерът каже, че има проблем с шефа на една от службите за сигурност у нас по време на войни, логично е президентът да постъпи по-зряло.

"В българската политика обикновено, особено в случая като този с шефа на ДАНС, някой не иска да го сменя, ако той върши правилните неща в определен посока. Не знам дали този случай е такъв".

Етикети:
ДАНС, президентство, Ивайло Мирчев, Димитър Стоянов, Пламен Тончев
Още от Политика