Изострено напрежение, бурна и непродуктивна година в отношенията със Скопие

10:45, 25 януари 2023

Парламентът отложи с два дни изслушването на външния министър Николай Милков за покачването на напрежението между София и Скопие, след побоя над секретаря на българския културен център в Охрид Християн Пендиков. Първоначално бе предвидено депутатите да извикат външния министър на 24 януари (вторник), но сега това ще се случи в четвъртък.

Изострено напрежение

Българското външно министерство вече извика за консултации в София посланика ни в Скопие Ангел Ангелов. Причина за това бе "сериозната ситуация по отношение правата на българите и ескалацията на прояви и престъпления от омраза срещу тях".

"Конкретните причини са палежа на културния клуб в Битоля "Иван Михайлов" през юни миналата година, три поредни атаки срещу сградата на организация "Цар Борис Трети" - Охрид, включително стрелба с огнестрелно оръжие на 24 ноември 2022 г., агресивната антибългарска кампания в социалните мрежи в Република Северна Македония, жестокото нападение от 19 януари 2023 г. над Христиан Пендиков, секретар на организацията "Цар Борис Трети" в Охрид, както и приемането през ноември 2022 г. на дискриминационния Закон за фондациите и сдруженията в Република Северна Македония", обясни МВнР.

От ведомството уточниха, че целта на консултациите е обсъждане на възможностите за спиране на опасната тенденция от засилващ се натиск върху гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание и на перспективите за по-нататъшно развитие на двустранните отношения.

Междувременно македонският президент Стево Пендаровски обяви, че е предложил български евродепутат и политици, няма да бъдат допуснати да влязат в страната на 4 февруари за честванията на Гоце Делчев в Скопие. 

Перспективи

Според евродепутата Илхан Кючук със Скопие ще имаме бурна, непродуктивна година в двустранен план. Кючук обаче е на мнение, че връщане на ветото за членството на Северна Македония в ЕС би било огромна грешка.

На въпрос как ще реагира Брюксел, ако Скопие спре български евродепутати, политици и общественици в началото на февруари да посетят събития, свързани с Гоце Делчев, Илхан Кючюк отговори: "Няма как европейските институции да поощрят едно такова поведение на македонските власти. Нито Брюксел, нито Страсбург може да приеме това като нормален подход."

"Не може да разглеждаме случаите като изолирани. Заедно с това обаче трябва да потърсим механизми, които да бъдат устойчиви. Трябва да има механизми за проследяване в рамките на двустранните отношения", заяви пред БНР Илхан Кючюк.

"Изявлението на македонския президент повтаря тезите на РСМ от много години, че е обида срещу македонската идентичност и македонския народ, ако кажеш неща, които са свързани с обективния прочит на историята - например, ако кажеш, че Гоце Делчев е българин, роден в българско семейство. Изказването на Пендаровски е много лошо, защото дава аргументите на тези, които искат да извършват нападения и говор на омраза срещу открито заявяващите своята българска идентичност граждани на Република Северна Македония. Би трябвало да намери начин да го поправи", заяви пред БНТ евродепутатът Андрей Ковачев.

Според Ковачев този акт има много по-широк смисъл и не е насочен към определени хора.

"Това е доказателство, че македонците не желаят да променят своята идеология и искат така да влязат в Европейския съюз. България не може да си затвори очите, че млади поколения са образовани с тази нагласа срещу България и как младите европейски поколения ще живеят заедно, ако се мразят", допълни Андрей Ковачев.

Ковачев окачестви побоя над Христиан Пендиков в Охрид като отвратителен инцидент.

Водещи новини

Вдигат с 15% заплатите в столичния градски транспорт от 1 март

17:15, 26 Февр 24

Търсенето на злато в Китай се увеличава през януари

15:29, 26 Февр 24

БАЗ и СЗБ: Продължава пълната незаинтересованост на министър Динкова към туризма

13:21, 26 Февр 24

Френският президент събира евролидери, за да засили подкрепата на Европа за Украйна

11:45, 26 Февр 24

Денков e в Украйна, за да потвърди подкрепата на страната ни две години след руската агресия

10:15, 26 Февр 24

Най-нови

Вдигат с 15% заплатите в столичния градски транспорт от 1 март

17:15, 26 Февр 24

Търсенето на злато в Китай се увеличава през януари

15:29, 26 Февр 24

БАЗ и СЗБ: Продължава пълната незаинтересованост на министър Динкова към туризма

13:21, 26 Февр 24

Френският президент събира евролидери, за да засили подкрепата на Европа за Украйна

11:45, 26 Февр 24

Денков e в Украйна, за да потвърди подкрепата на страната ни две години след руската агресия

10:15, 26 Февр 24

Още от Политика