Неодобрението към правителството се е покачило с 5 пункта до 71%

10:15, 23 ноември 2023
ГЕРБ водят със 7% пред ПП-ДБ след местни избори, изчисли агенция "Тренд"

Местните избори не са оказали съществено влияние върху електоралната картина в страната. Дистанцията между двете водещи политически сили се запазва в рамките на 7%. Има ерозия в подкрепата към правителството и високо недоверие спрямо изборния процес – близо половината българи смятат, че местният вот е бил нечестен. Това показват данни от изследване на агенция "Тренд" по поръчка на "24 часа". Изследването е проведено сред 1006 граждани на възраст на 18 г. в периода 11-18 ноември чрез интервю "лице в лице". 

Парламентът остава с традиционно ниски нива на положителна оценка (14%). Регистрира се минимална ерозия в положителните оценки на правителството от 22% през септември и октомври до 20% през ноември. Отрицателните оценки се покачват с 5% за един месец, достигайки до 71%.Запазва се подкрепата от страна на симпатизантите на ПП-ДБ – 4/5 от тях дават положителна оценка на кабинета „Денков“. Докато в предходни проучвания избирателите на ГЕРБ бяха разделени на две приблизително равни групи, през ноември мнозинството от тях не подкрепя кабинета. Положителна оценка дават и близо една трета от привържениците на ДПС. Електоратите на останалите формации изразяват в огромното си мнозинство отрицателна оценка.

Без съществена промяна в подкрепата спрямо президента – 36% дават положителна оценка за неговата работа, а 51% отрицателна.

Без сериозни размествания при партиите

Според изводите на "Тренд" местните избори не са оказали съществено влияние върху електоралната картина в страната.

ГЕРБ остава първа политическа сила с подкрепа от 24.7% сред гласуващите, следвана от обединението „Продължаваме промяната - Демократична България“ (17.9%).

"Възраждане“ запазва третата си позиция с подкрепа от 15.4% сред гласуващите. Четвъртият в подредбата е ДПС (13.3%), а петото място остава за БСП (9.4%).

ИТН запазва позицията си на ръба на парламентарната бариера с 4.4%.

Не се регистрира ръст в желанието за предсрочни парламентарни избори. Нагласите през ноември се запазват близки до тези от последните месеци – 30% искат нови избори, а 47% твърдят, че такива не са необходими.

С машина или хартия

На фона на скандалите около машинния вот 41% посочват машинното гласуване като лично предпочитание за начин на гласуване. 25% са гласуване с хартиена бюлетина. Трима от десет посочват, че методът няма значение за тях.

Регистрира се съществена поколенческа зависимост – мнозинството от хората до 50 г. изразяват предпочитание към гласуването с машина, докато при избирателите над 70 г. над две трети посочват хартиената бюлетина.


С машина предпочита да гласува мнозинството от избирателите на ПП-ДБ и Възраждане, а в най-голяма степен с хартия предпочитат да упражняват правото си на глас симпатизантите на БСП, следвани от тези на ДПС.

Още от Политика