На среща с Нетаняху премиерът Денков изрази пълна подкрепа към Израел

15:58, 06 ноември 2023
Българският премиер е на посещение в Ерусалим заедно с външния министър Мария Габриел
Премиерът Николай Денков пристигна на посещение в Ерусалим, където се срещна с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху

Премиерът Николай Денков пристигна в понеделник на посещение в Ерусалим, където се срещна с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху. Част от българската делегация е и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

"Държавата Израел и израелският народ имат пълната ни подкрепа", каза Денков, който се срещна и с израелския президент Исаак Херцог.

"Знаем колко са трудни времената днес и затова сме тук. Всички бяхме шокирани от терористичните атаки, които убиха толкова много невинни хора в Израел“, заяви министър-председателят на България по повод нападенията на терористичната организация "Хамас".

По време на срещите стана ясно, че България е готова да окаже хуманитарна подкрепа с всичко необходимо, включително и с изпращането на медицински специалисти.

За случващото се в Ивицата Газа, министър-председателят призова всички заложници да бъдат освободени възможно най-скоро, а преди това Международният комитет на Червения кръст да получи незабавен достъп до тях. 

"Разбираме вашите права да защитите Държавата Израел и народа си. Имате пълното право да се борите срещу терористите, защото това, което направиха, е невъобразимо. "Хамас“ и цялата му военна и административна структура трябва да бъдат изкоренени, защото в противен случай няма да има траен мир“, заяви още акад. Денков.

Още от Политика