Министерство на външните работи осъди нападението на българския клуб

11:41, 24 ноември 2022
Ще бъде връчена протестна нота на извънредният и пълномощен посланик на Република Северна Македония Агнеза Руси-Поповска
Външно министерство осъди нападението над българския клуб
В позицията на министерството се осъжда категорично криминалното деяние, при което вчера в Охрид, Република Северна Македония, беше използвано огнестрелно оръжие срещу българския клуб „Цар Борис III“

Днес Министерството на външните работи (МВнР) ще извика на среща извънредният и пълномощен посланик на Република Северна Македония (РСМ) г-жа Агнеза Руси-Поповска, на която ще бъде връчена протестна нота. Това става ясно от позиция на МВнР, публикувана на сайта на ведомството. Действието на външното ни министерство е по повод нападението вчера срещу българския клуб "Цар Борис Трети" в Охрид.

В позицията на министерството се осъжда категорично криминалното деяние, при което вчера в Охрид, Република Северна Македония, беше използвано огнестрелно оръжие срещу българския клуб „Цар Борис III“. Отбелязваме реакцията на Министерството на външните работи на Северна Македония, но категорично не приемаме такива тежки криминални деяния да бъдат определяни като вандалски акт, се казва още в позицията на МВнР.

От МВнР отбелязват, че това криминално е третото посегателство срещу Клуб " Цар Борис III" за по-малко от два месеца. "Предишното нападение бе извършено само преди два дни, за което Министерството на външните работи изпрати вербална нота до посолството на Северна Македония в София", добавят от МВнР.

Генералното консулство на България в Битоля е било информирано за случилото се вечерта на 23 ноември. Генералният консул Димитър Иванов е посетил Охрид и е установил контакт с членове на сдружението и компетентните институции в града, ангажирани с случая, обясняват в позицията си от външно министерство.

От МВнР очакват компетентните власти в Република Северна Македония в най-кратки срокове да предприемат действия за разкриване и подвеждане под отговорност на извършителите на престъплението срещу българския клуб.


Етикети:
Северна Македония, Министерство на външните работи
Още от Политика