Министър Стоянов: Не купуваме нови самолети, а събираме оферти

14:47, 07 октомври 2022
Той обясни, че страната се опитва да придобие осем двигателя от Полша, които да обслужват българските самолети до края на 2023-та година
Служебното правителство няма да купува самолети
"Желанието на Министерството на отбраната е да запълни периода от 2023 до 2027 година, докато новозакупените самолети бъдат въведени в бойна готовност", заяви министър Стоянов

"Служебното правителство не купува самолети, а събира оферти, като целта е тези оферти да се представят в парламента и да се вземе информирано решение", това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

Той посочи, че е отправено искане за оферти за самолети, втора употреба, а работни срещи към момента са проведени само с Швеция и Франция, от останалите две държави няма отговор. Той добави, че до края на месеца се очаква офертата за самолети от Франция.

В четвъртък (06.10.22г.) Министерството на отбраната на България съобщи, че е отправило искане до Швеция, Франция, Държавата Израел и САЩ за представяне на оферта за наемане или закупуване на самолети с цел да се осигури възможност военновъздушните ни сили да изпълняват задачите си по охрана на въздушното пространство.

Министърът на отбраната обясни, че България е поискала оферти за придобиване на самолети, втора ръка; два плюс осем самолета - два учебно-бойни и осем бойни, за десет години. Той добави, че няма конкретика за цената, която се очаква да бъде предложена.

"След като получим офертите, те трябва да бъдат анализирани и представени в Народното събрание с проект за инвестиционен разход, да бъде одобрен проектът, чак след това се водят разговори за договор, и той отново трябва да мине през парламента", категоричен е министърът на отбраната.

И добави: 

"Още през август заявих, че изтребителната авиация в България е в изключително тежко положение, полагаме усилия да придобием шест плюс два двигателя от Полша, разговорите вървят и сме в напреднал етап, но все още няма решение", отбеляза Димитър Стоянов.

Според него тези двигатели ще помогнат изтребителната авиация да се използва до края на 2023 г. Той добави, че самолетите F-16 от САЩ ще са в оперативна готовност не по-рано от 2027-2028 г.

"Желанието на Министерството на отбраната е да запълни периода от 2023 до 2027 година, докато новозакупените самолети бъдат въведени в бойна готовност, в който бойното дежурство да се обслужва от българската армия", заяви министър Стоянов.

Етикети:
самолети, министерство на отбраната, Димитър Стоянов
Още от Политика