Кирил Петков: Ще се борим да влезем в Шенген през декември

11:47, 23 септември 2023
"ДПС не са част от сглобката", категоричен е съпредседателят на ПП
Коментар на Кирил Петков
Според Петков политическото говорене нямало значение

"30 години службите не са реформирани. Ще немерим консенсус реалната реформа да се случи, това е един от приоритетите. Това, което стана миналата седмица, ми даде възможност да мисля, че с огромни трудности успяваме да отстояваме нашите приоритети".

Това заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков пред НОВА ТВ. Коментарът му е във връзка с гласуваното антикорупционно законодателство.

Петков коментира, че при гласуването на антикорупционната комисия били премахнали голямата част от конфликта на интереси.

"Ще има една независима комисия, която ще оценява всеки кандидат. Става дума за номинационната комисия, в която влизат представители на няколко институции, включително ВКС. И на базата на тази оценка от външни експерти и неправителствения сектор ще се избират най-добрите".

Според него политическото говорене нямало значение.

"Постигаме общите приоритети сравнително успешно. Но когато покажем повече добри резултати, че не сме предали приоритетите, стабилността става все по-добра с всеки добър резултат. Имаме крайна точка - върховенството на закона, следващата голяма стъпка е върховенството на закона".

Според него с промените в конституцията в съдебната власт и прокуратурата ще стане така, че независимо кой управлява политиката няма да има такова голямо значение.

"Това, което виждаме като заявка от ДПС е, че те подкрепят тези реформи. Те не са част от сглобката. Докато подкрепят нашите приоритети, не можем да се сърдим на техния пиар".

Петков отново заяви, че има ясна уговорка, че смяната на всеки министър ще става след разговори на ПП-ДБ с ГЕРБ-СДС. Според него с приемането на антикорупционния закон шансът ни с Нидерландия за Шенген се увеличил.

"Ще се борим да влезем в Шенген през декември. За съжаление отново първо чужди служби трябваше да открият, че имаме поредния шпионин в България. И след това нашите служби реактивно направиха това, което направиха".

Етикети:
Кирил Петков, ПП, ДПС, правителство, Шенген
Още от Политика