Ивайло Мирчев: ГЕРБ има "доста силно влияние" в правителството

09:04, 13 ноември 2023
От ПП-ДБ казват, че голяма част от администрацията е назначавана включително по времето на ГЕРБ

Когато ГЕРБ казват, че нямат нищо общо с това правителство, звучи меко казано странно, защото те имат доста силно влияние, обяви депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Ивайло Мирчев по повод опита на партията на Бойко Борисов да се разграничи от управлението и да постави нови условия, за да е част от мнозинството в парламента.

ГЕРБ-СДС реши, че няма да подкрепи проектобюджета за 2024 г., представен преди дни от финансовия министър Асен Василев, в сегашния му вид. Партията на Бойко Борисов ще бламира и повечето предложения на Василев за промени в данъчните закони. В свои медийни изяви през уикенда водещите остриета на Борисов се разграничиха от политиката на правителството, казвайки, че не искат да понасят негативи от грешките на изпълнителната власт.

В отговор от ПП-ДБ казват, че голяма част от администрацията е назначавана включително по времето на ГЕРБ, затова било безсмислено всяка партия "да си брои" министрите и зам.-министрите.

"Демократична България" има Атанас Славов и той е сложен там за да гарантира конституционните промени. В момента, в който конституционните промени на някой му хрумне да ги опраска, Атанас Славов си тръгва. Това има "Демократична България". Нямаме никакви други министри, нямаме някой, на който по специфичен начин да се проявява в самото правителство", заяви в понеделник Ивайло Мирчев пред БНТ.

Той каза, че не се очакват рокади на министри преди премиерската ротация да бъде поета от Мария Габриел.

"Никой в тази конфигурация от всичките партии, подкрепящи правителството, не е с усещането, че много ще се харесваме и много ще се обичаме. През годините тези партии не са се харесвали особено. Но хората очакват от нас лидерство и да преведем страната през всички тези кризи, а не да има свади на момчешко ниво. Единственото, което ни вълнува е да си свършим работата по приоритетите, които сме заявили", допълни Мирчев.

Още от Политика