И ДБ подкрепя ПП за съставяне на правителство

16:39, 02 юли 2022
"За нас е важно да се стабилизира държавата в рамките на първия мандат", посочи той Христо Иванов
Христо Иванов на трибуната
"Трябва да бъде преодолян уклонът в досегашното правителство към това, което беше наречено, феодализация", смята Христо Иванов

"За нас е важно да се стабилизира държавата в рамките на първия мандат. Трябва да подходим отговорно, за да предотвратим разделение в обществото и четвърти поредни избори. Ще участваме в това заедно с "Продължаваме промяната", каза след срещата с ПП съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Той подчерта, че от ДБ ще участват с целия ресурс, който имат. И допълни, че са благодарили на Кирил Петков за свършеното през последните 6 месеца, което дава много добра основа, от която да се продължи.

От думите му стана ясно, че на срещата е обсъдена програмата, като споделят оценката да се стъпи върху ясна програма, която да извежда приоритети. Добави като тема конституционната реформа, енергийната независимост, шенген и еврозоната.

"Винаги гледаме да сме радикални реалисти. Оценяваме колко ще е трудно да съставим кабинет, смятаме, че трябва да се действа енергично.

Излизам от срещата по-скоро с оптимизъм. Мисля, че всички трябва да разбираме, че тласкането на страната към избори е безотговорно и ще бъде наказано от избирателите.

Колкото и да е сложно, мандатоносителите и Асен Василев ще успеят", добави той.

Иванов каза още, че е удовлетворен от това, което са поставили като идеи. "Червени линии ние не сме чертали. Смятаме, че има национални задачи и че трябва да се работи за тях", каза още Иванов.

"Продължаваме разговорите с депутатите от ИТН, които се отделиха от партията утре.

Структура и персонален състав на кабинета не сме обсъждали. Мисля, че е по-важно да свършим задачите, които хората очакват от нас", заяви от своя страна Асен Василев.

По повод френското предложение за РСМ Василев заяви: „Ние си свършихме работата. Колегите от РСМ, по една или друга причина смятат, че това предложение е пробългарско. Нека да сме доволни, че то създава проблеми на съседите, а не на нас”. 

В началото на срещата

Стъпваме на шест месеца трудни, турбулентни, но същевременно много добри постижения, за което искам да благодаря на премиера в оставка Кирил Петков и на останалите от ПП за доброто сътрудничество, заяви в началото Иванов.

Според него е нужна ясна програма, подобряване на структурата на вземане на решения в евентуално бъдещо управление и изхождайки от ясни приоритети, да се подходи по много по-конкретен начин към формирането на мнозинство в парламента. Не просто за избор на кабинет, а за придвижване на отделните национални приоритети, уточни Иванов.

Мисля, че, както и с БСП, влизаме в тези консултации с идеята да направим много ясна и стройна програма, с много ясни срокове, така че да можем да изпълним всичко това, което българският народ очаква от едно правителство, обърна се в началото към ДБ номинираният за премиер Асен Василев.

Етикети:
подкрепа, ПП, ДБ, Христо Иванов, кабинет
Още от Политика