Хартията за машините във фокуса на ЦИК

15:59, 24 януари 2023
Председателят на ЦИК Камелия Нейкова потвърди готовността на ЦИК за избори на 2 април като първа възможна дата

Разговорите за предстоящите избори вече започнаха. Президентът Румен Радев проведе работна среща на „Дондуков” 2 с представители на Централната избирателна комисия. Членовете й обясниха, че са готови да организират избори на 2 април.

„Третият мандат приключи неуспешно и ние отново сме в режим на предсрочни парламентарни избори. Демократичният характер на държавата е немислим без свободен, честен и прозрачен вот”, заяви Радев.

Той подчерта, че съгласно последните промени в закона българският гражданин има право да избира – да гласува с машина или с хартиена бюлетина и допълни, че е убеден, че ЦИК ще се ръководи максимално от духа на закона, въпреки предизвикателствата, пред които е изправена Комисията.

Относно предстоящата кампания и машините за гласуване, държавният глава отбеляза, че усилията на ЦИК трябва да се насочат към указанията на членовете на секционните избирателни комисии, заради ръчното броене на бюлетините.

Радев засегна и темата за достъпа до изходния код и заяви, че в закона много ясно е разписано кой има право да го получи.

Възможната дата

Пред държавния глава председателят на Комисията Камелия Нейкова заяви, че датата 2 април е напълно възможна за ЦИК да организира изборите по-спокойно и да осигури машините. 

По думите й причините датата 26 март да не е препоръчителна са две. Първата е свързана с доставката на хартия, а втората със смяната на часовото време. 

Камелия Нейкова каза, че за изборите на 2 октомври са поръчани 30 хил. ролки. А за да е същото количество за тези избори, на печатницата на БНБ трябват 50 дни, каза председателят на ЦИК. В крайна сметка обаче се оказа, че това не е необходимо, защото за предишните избори са поръчани повече от необходимото ролки, за да има запасяване за местните избори през есента на 2023 г.

Членът на ЦИК Емил Войнов съобщи, че на последните избори около 2.4 млн. избиратели са гласували с машина, или средно по 242 избиратели в секция. 

"Аз имам притеснение за видеонаблюдението и видеозаснемането. Техническата отговорност е на Министерски съвет, ще възникнат затруднения", посочи от друга страна Димитър Димитров от ЦИК.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов подчерта, че най-сериозното предизвикателство пред комисията е създаването на звено за машинно гласуване.

По димите му има опасност от това да не бъде създадено това звено така, че да подпомогне процеса по машинното гласуване.

"Трябва да вземем предвид и дизайна на бюлетината за машинното гласуване. Тя трябва да съответства на хартиената бюлетина. Трябва да осигурим хартия. 30 сантиметра няма да бъдат достатъчни да една бюлетина и трябва да осигурим повече хартия. Вяска седмица повече би ни помогнала да решем тази задача", подочи той.

Етикети:
Румен Радев, ЦИК, вот, машини, избори
Още от Политика