Гешев: Политическият натиск над прокуратурата се дължи на работата ни

17:15, 17 март 2023
Той присъства на годишното отчетно събрание на Националната следствена служба и окръжните следствени отдели за 2022-ра година
Прокуратурата работи добре
Директорът на НСлС изрази съжаление, че през отчетната година, по “силата на грешни политически решения”, е била закрита Специализираната прокуратура заедно със следствения отдел към нея

“Безогледният политически натиск над Прокуратурата на България се дължи на работата ни”.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев. Той присъства на годишното отчетно събрание на Националната следствена служба и окръжните следствени отдели за 2022-ра година.

Гешев беше категоричен, че откакто работи в системата, не е ставал свидетел на по-труден период за работа за правоохранителните органи.

„Българската прокуратура, от която вие сте част, все пак постига 95% осъдителни присъди. На всички е ясно, че без един следовател да си свърши качествено работата е много трудно да се изготви качествен обвинителен акт и да се защити в съда“.

Заместник главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов представи обобщените резултати от работата на институцията и на окръжните следствени отдели в страната през изминалата 2022-ра година.

„Следствието показва стабилност и устойчиви данни за добра работа, тя е амалгама от най-добрите професионалисти. При нас са дела с изключителна фактическа и правна сложност и въпреки това разследванията се осъществяват бързо и качествено“.

Сарафов заяви, че през годината е работено по най-много престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната системи, следвани от разследване на престъпления против собствеността. 

Директорът на НСлС изрази съжаление, че през отчетната година, по “силата на грешни политически решения”, е била закрита Специализираната прокуратура заедно със следствения отдел към нея.

„Само за половин година този отдел е приключил 553 досъдебни производства. Ясно е, че закриването на едни специализирани структури няма да подобри работата на правоохранителните органи, а точно обратното”.

Етикети:
Иван Гешев, прокуратура, натиск
Още от Политика