ГЕРБ ще пита структурите дали да се разбере с БСП

17:10, 25 януари 2023
Според Томислав Дончев, това е разумният вариант
Предизборните нагласи на партиите
"Приемам тезата, че трябва да деескалираме напрежението между партиите и е разумно да попитаме структурите ни какво мислят по този въпрос. Безспорно има промяна в БСП'', заяви Томислав Дончев (в средата)

В последните дни от живота на 48-мия парламент, от различните политически сили коментираха какви са нагласите им за предстоящите избори на 2 април.

Една от най-обсъжданите теми е ще се стигне ли до коалиционен формат между двама от най-силните политически опоненти – ГЕРБ и БСП. Според зам.-председателя на ГЕРБ Томислав Дончев, партиите не могат да сформират устойчиво управление, което да формира политиките, обещани на хората. Това означава, че партиите не изпълняват волята на народа.

„Пети избори за две години е много сериозно предизвикателство за демокрацията. Ако и след новите избори не направим нищо, има опасност всички да станем излишни и ненужни“, смята той.

За предстоящите избори от партията на Бойко Борисов ще заложат на това да са позитивни и прагматични.

„Ще търсим политическата формула, която ще направи възможно сформирането на парламентарно мнозинство в следващото Народно събрание. Тази война на буквите – едната абревиатура срещу другата абревиатура, не води до нищо добро, поясни Томислав Дончев.

Той обаче е скептичен за партньорство с партията на Корнелия Нинова, тъй като имат сериозни различия.

,,Но приемам тезата, че трябва да деескалираме напрежението между партиите и е разумно да попитаме структурите ни какво мислим по този въпрос. Безспорно има промяна в БСП'', уточни Дончев.

В кулоарите на парламента той обясни, че има „екзотично предложение“ за съдебната реформа:

„Защо февруари, когато няма да има кампания, партиите, техните експерти, юристи не общуват помежду си с професионалната общност - съдии, прокурори, следователи, адвокати, в опит да се намери консенсус?“.

На противоположния полюс за тази идея са от втората политическа сила в този парламент – „Продължаваме промяната“. От партията на Кирил Петков и Асен Василев вече са влезли в преговори с „Демократична България“, а условието е партньорството им да бъде с писмено споразумение. ПП оставят вратата отворена и за представители на неправителствени и граждански организации, както и за други политически формации.

"Работим заедно с „Демократична България“ доста активно, така че да се случи обединение не само с тях, а и с всички други граждански организации, партии, с които имаме обща визия за България – как да стане една съвременна, европейска държава, в която всички ние искаме и се гордеем да живеем", каза съпредседателят на ПП Асен Василев.

„Диалог“ за пореден път е думата, на която залагат от ДПС. 

„Политическите партии, участниците в изборите, трябва да си дадат сметката, че следващият парламент няма да е кой знае колко по различен от предходните четири като структура. Следващият парламент пак ще бъде фрагментиран и политическите партии трябва да имат такова поведение до изборите, че след тях да могат да говорят, да има разговори, да има диалог, за да се сформира мнозинство“, категоричен е председателят на движението Мустафа Карадайъ.

От „Възраждане“ дават заявка за по-високи резултати от този вот и не крият амбициите си за първото място. Лидерът Костадин Костадинов посочи, че техен главен приоритет в момента е събирането на подписи за референдум за запазване на лева.

От БСП са лаконични относно предизборните си нагласи. Повече яснота от „Позитано“ 20 вероятно ще имат след планирания за 11 февруари конгрес „Избирателите ще решат кой какви проекти ще подкрепя в следващия парламент“, обясни в парламента Румен Гечев от БСП.

Според съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов въпросът е дали ще продължат политическите партии да отказват да носят отговорност за управлението на страната и ще я оставят на президента.

„Ние ще формираме предизборни и следизборни конфигурации, които могат да дадат ясна перспектива и опция на българските граждани да гласуват за управление, при това не каквото и да е, а демократично и реформаторско“, обясни Иванов.

На 26 януари най-малката политическа сила в този парламент - „Български възход“ свиква Изпълнителен съвет, за да реши в какъв формат ще се яви на предстоящите парламентарни избори, съобщи председателят й Стефан Янев. За сега няма официални преговори с нито една формация, но се заговори за възможен общ формат с НДСВ, която се „рестартира“ за изборите.

Политиците имат малко повече от седмица за коментари, преговори и хипотези в рамките на този парламент. Народното събрание официално ще затвори врати на 3 февруари с указ на държавния глава, след което ще бъдат насрочени предсрочни парламентарни избори на 2 април.

Етикети:
БСП, ГЕРБ, избори, коалиция
Още от Политика