ГЕРБ и ДПС обявиха, че в управлението драмата и "най-хубавото" предстоят

12:20, 22 ноември 2023
Бойко Борисов и Делян Пеевски дадоха да се разбере, че управлението тепърва ще изживява драматични моменти

Ротационното правителство на Николай Денков и Мария Габриел очаквано оцеля и при втория вот на недоверие с 155 гласа на ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС, вотът бе окончателно отхвърлен. 

Лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски обаче дадоха да се разбере, че управлението тепърва ще изживява драматични моменти, както в парламента, така и при самата ротация на премиерите и потенциалната смяна на министри.

Пеевски: Най-хубавото предстои

Непосредствено след вота Пеевски каза, че "нищо не се е успокоило" и "най-хубавото предстои".

"Тепърва има да се говори по теми, предстоят комисии, които се предлагат“, обясни той, визирайки идеята на ПП-ДБ за създаване на специална комисия, която да установи дали е имало полицейско насилие по време на протеста срещу БФС.

Пеевски каза, че ДПС няма да подкрепи това предложение, защото не искат да превръщат парламента в разследващ орган. 

Като искат да закрият полицията, да внесат проектозакон, това казах сутрина на Кирил Петков. Какво е направил Калин Стоянов, попита той. Има инспекторат ,има прокуратура, има съд , не мога да разбера защо парламентът и депутатите ще разследват полицаи, парламентът няма тези функции", добави той.

Насреща ДПС ще предложат друга временна комисия, която да установи "какво се е случило с министъра и зам.-министъра на електронното управление".

Борисов: Истинската драма ще дойде при ротацията

По-късно в парламентарните кулоари лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов заяви, че истинската драма ще дойде при ротацията. Той смята, че сглобката ще стабилна, докато се занимава с бюджета и конституционните промени.

"Кабинетът ще остане, ако заедно с „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) намерим сили да произвеждаме не за пред медиите добри новини, а цели сектори разберат, че правим добро. Ако обаче продължи практиката да се търсят скандали, вместо обединяващи теми, то най-доброто е да се разпадне тази сглобка и да се отиде на нови преговори, нови избори", каза Борисов.

Лидерът на ГЕРБ каза, че подкрепя създаването на временни комисии – за полицейското насилие по време на протеста срещу БФС, поискана от ПП-ДБ, и втората – предложена от ДПС, свързана с министъра и зам.-министъра на електронното управление.

Още от Политика