ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ заравят томахавките за бюджета, "Лукойл" и мнозинството

14:39, 17 ноември 2023
Блокажът на работата в парламента ще приключи идната сряда. Вотът на недоверие срещу кабинета ще бъде отхвърлен

Блокажът на работата в парламента ще приключи идната сряда, след като представители на формациите в конституционното мнозинство - ГЕРБ, ДПС и "Продължаваме промяната - Демократична България", обявиха, че са се разбрали по темите, по които в последните дни имаше напрежение.

Намаляване на напрежението

Народното събрание бе блокирано в рамките на два дни от демонстрациите на ГЕРБ и ДПС, които отказваха да се регистрират в пленарната зала. Поради липса на кворум все още не е гласуван вторият вот на недоверие срещу кабинета "Денков - Габриел". Двете партии бяха недоволни от действията на ПП-ДБ, свързани с дерогацията за внос на руски петрол. Напрежение имаше около бюджета, като периодично либералната коалиция бе упреквана, че залита към взаимодействие с БСП и "Възраждане".

След срещата в петък (17 ноември) председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова обяви на брифинг, че с ДПС ще участват в кворума на парламента, за да покажат, че все още има евроатлантическо мнозинство. Това на практика означава, че с гласовете на трите формации вотът на недоверие ще бъде отхвърлен.

Атанасова заяви, че е получила гаранции от финансовия министър и съпредседател на ПП Асен Василев, че занапред няма да има случаи, в които ПП-ДБ ще гласува заедно с БСП, "Възраждане” и "Има такъв народ". 

Отстъпки от страна на ГЕРБ и ДПС обаче има по отношение на вноса на руски петрол. Досега двете партии яростно защитаваха позицията, че дерогацията трябва да отпадне незабавно. Сега се е стигнало до договорка, че това ще случи поетапно, като е отразено искането на ПП-ДБ страната да се откаже от вноса на руски нефт до март 2024 г. 

"По темата с дерогацията - тя ще бъде отменена в две стъпки. Първата стъпка е от 1 януари спиране на квотите за износ. Втората стъпка е от 1 март, окончателно отмяна на дерогацията, като за този преходен период сме се съгласили единствено и само за да няма финансови сътресения на пазара, а именно тези щети от повишение на цената на дизела и бензина да бъдат поети от българските граждани”, каза Атанасова.

Сближаване на позициите има и по отношение на държавния бюджет, след като в четвъртък ГЕРБ, ДПС и опозицията демонстративно отхвърлиха всички предложения на финансовото министерство за промени в данъчните закони.

"По отношение на Закона за държавния бюджет - намерихме възможности всички искания на парламентарните групи по отношение на приходите и разходите да бъдат удовлетворени”, добави Атанасова.

Асен Василев ще прекрои бюджета

От изказването на председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев стана ясно, че проектобюджетът за 2024 г. ще бъде прекроен. Приходната част ще бъде намалена с 2.4 млрд. лв., за да е по-реалистична.  Така от рамката ще отпадна заложените приходи от таксата за пренос на руски газ през България, която се очаква да се заплаща от "Газпром". 

По искане на ГЕРБ ще се направи списък с национални проекти, които да се финансират от бюджета. В него ще бъдат включени строежите на магистрали и пътища. По искане на ДПС такъв списък ще има и за общински проекти, за които ще се заделят 1 млрд. лева.

Капиталовите разходи ще бъдат намалени от 12 на 10 млрд. лева, като по този начин следва да се спази изискването за 3% дефицит. С 1.2 млрд. лв. е намален таванът за поемане на нов дълг.

"Тези 10 млрд. лв. са абсолютно достатъчни да помогнат икономиката на страната да не влезе в рецесия", каза Йордан Цонев.

Коригираният бюджет ще бъде внесен следващата седмица, след като премине през обсъждане в Тристранния съвет и бъде одобрен от правителството, съобщи финансовият министър Асен Василев.

Още от Политика