Фалстарт: Заседанието на парламента пропадна заради липса на кворум

09:48, 08 ноември 2023
Няма и 70 депутати се регистрираха за начало на работата си след ваканцията за местния вот

Парламентът не събра кворум и не започна работа в сряда, като едва 70 депутати се регистрираха в началото на пленарната сесия.

В последните седмици Народното събрание бе във ваканция заради местния вот и заседаваха само комисиите.

ГЕРБ се събрали, но в централата

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова обясни отсъствието на депутатите от формация със събрание в централата. От думите й стана ясно, че на него се прави анализ на първите месеци от управлението на ротационния кабинет "Денков-Габриел". ГЕРБ имат претенции към някои законопроекти, които не били обсъдени с тях. Стана ясно, че искат освобождаването на заместник-министъра на електронното управление Михаил Стойнов заради скандала с машините за гласуване.

"За нас е важно сега да направим анализ, почти шест месеца след началото на управлението, как се движат всички реформи, всички законодателни и управленски инициативи, кои от министрите се справят добре, кои – не. Притеснява ни фактът, че се вземат решения, включително и предложения за законодателни инициативи, без да са обсъдени с нас. Един такъв пример са данъчните закони, други примери са по отношение на кадровата политика. Все още се чудим защо заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е на поста си", каза Атанасова.

Кирил Петков: Изборите свършиха, ГЕРБ и ДПС да дойдат в зала

Управляващите от "Продължаваме промяната - Демократична България" също не се регистрираха за заседанието, очаквайки включването на ГЕРБ и ДПС.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков обясни, че депутатите не са дали старт на работата на парламента, за да блокират евентуални инициативи от опозицията в лицето на БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ".

"Все пак изборите свършиха и ние ги призоваваме да дойдат в зала, за да можем да работим. Има много закони – цяла България чака бюджета, така че ще трябва да работим заедно. Има вето, което трябва да се отхвърли. Разбираме, че тези ревизии трябва да се случат, но ние всички сме пратени от народа да работим в парламента и ги чакаме това да се случи. Ние няма да се регистрираме, ако те днес не дойдат, защото от друга страна няма да дадем възможността "Възраждане“ и хората около тях да лидират законодателните процеси в парламента", каза Петков.

Още от Политика