Строителна техника за 6 млн. евро е иззета при разследване на Европрокуратурата в България

17:38, 25 март 2022
Прокуратурата на ЕС разследва 9 български фирми, заподозрени в извършване на измами с цел получаване на евросредства
Службата на Лаура Кьовеши разследва строителни босове за участие в организирана престъпна група

Европейската прокуратура (EPPO) разследва 9 български фирми, заподозрени в извършване на измами с цел получаване на средства от ЕС. По-рано тази седмица, на 22 март, са извършени 25 претърсвания в София и други градове в областите София, Перник и Монтана, като са разпитани 10 заподозрени.

От съобщение на европейската институция става ясно, че разследваните лица са мениджъри, собственици и представители на фирми, кандидатствали и получили средства от ЕС по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, която е насочена към малките и средни предприятия и има за цел да подобри развитието на българската икономика. Те са заподозрени за участие в организирана престъпна група и за представяне на неистински документи и показания с цел незаконно придобиване на тези средства.

По искане на управляващия европейски делегиран прокурор и с разрешение на българския Специализиран наказателен съд, ГБОП е извършила 25 претърсвания на къщи, офиси, складове и превозни средства, собственост на тези фирми. При претърсванията е иззето голямо количество документи и строителни материали, както и закупената с получените средства техника като самосвали, багери и товарачи на стойност 6 млн. евро, съобщи Европейската прокуратура в петък.


Сигналите от България и потенциалните щети

На 21 март Европрокуратурата потвърди, че е получила няколко сигнала от България, съдържащи сериозни твърдения за извършени измами с европейски средства и системна корупция по отношение на висши публични служители. 

"Разследванията продължават. Повече подробности няма да бъдат оповестявани, за да не се застрашава изходът на разследванията. Ако допълнителна информация би могла да бъде оповестена публично, това ще бъде направено активно с позиция от наша страна", бе посочено в позицията на институцията. 

Според годишния доклад за дейността на Европейската прокуратура, службата на Лаура Кьовеши разследва 98 случая, свързани със съмнения за злоупотреба с европейски средства в България.

Вероятните щети от тези случаи за бюджета на Европейския съвет (ЕС) се оценяват на 427 млн. евро. Към 31 декември 2021 г. е повдигнато едно обвинение.

Българските власти са подали 237 сигнала до Европейската прокуратура, а европейски институции - 12. Има и 17 сигнала от частни лица. Общият брой на получените сигнали за България е 273.

Посещението на Кьовеши

Преди седмица европейският главен прокурор Лаура Кьовеши посети България за втори път, откакто пое управлението в службата на ЕС. Кьовеши се срещна с премиера Кирил Петков, министрите на МВР и правосъдието Бойко Рашков и Надежда Йорданова и главния прокурор Иван Гешев. 

По време на съвместния с брифинг с премиера Петков главният прокурор на ЕС обяви, че Министерският съвет ще стане контактна точка с европейската прокуратура, което е ясен сигнал за силен ангажимент на най-високо ниво. Европейската прокуратура иска да постигне това във всички държави членки. Това е сигнал за политическа воля за борба с финансовите измами, посочи Лаура Кьовеши.

В края на визитата й в България службата на европейския главен прокурор съобщи, че Кьовеши е имала "формална среща" с Гешев, но определи посещението й като "продуктивно".
Етикети:
Европейска прокуратура, разследване
Водещи новини

Василев: Събрани са 685 млн. лв. повече данъци, мита и осигуровки

Коментар на Асен Василев
18:39, 20 Февр 24

Петър Чобанов: Важното е с действията и позицията си да показваме, че сме готови за еврозоната

Петър Чобанов
17:01, 20 Февр 24

Ще продължи ли газта с понижението си?

15:05, 20 Февр 24

Председателят на КЕВР: С развитието на пазара на електроенергия ще се увеличава контролът

Коемнтар на Иван Иванов
13:05, 20 Февр 24

На второ място сме по ръст на новорегистрирани автомобили в ЕС през януари

11:19, 20 Февр 24

Най-нови

Пуснато бе движението през пътен тунел „Железница“ на АМ „Струма“

18:58, 20 Февр 24

Василев: Събрани са 685 млн. лв. повече данъци, мита и осигуровки

Коментар на Асен Василев
18:39, 20 Февр 24

Петър Чобанов: Важното е с действията и позицията си да показваме, че сме готови за еврозоната

Петър Чобанов
17:01, 20 Февр 24

Ще продължи ли газта с понижението си?

15:05, 20 Февр 24

Председателят на КЕВР: С развитието на пазара на електроенергия ще се увеличава контролът

Коемнтар на Иван Иванов
13:05, 20 Февр 24

Още от Политика