Лаура Кьовеши похвали бюрото на Европейската прокуратура в България

14:05, 09 ноември 2023
Кьовеши приключи визитата си в България със среща с премиера Денков и вицепремиера Габриел

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши приключи работното си посещение в България в четвъртък със среща с премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел. Преди това Кьовеши участва във форум, посветен на борбата с корупцията и демокрацията, който се проведе в София.

На съвместен брифинг с Денков и Габриел европейският главен прокурор заяви, че "бюрото на Европейската прокуратура в България може да бъде дадено за пример". 

"Сравнявайки офиса в България с другите офиси, смятам, че сме заложили добри стандарти тук", посочи Кьовеши.

Още подпомагане от правителството

Премиерът съобщи, че правителството ще предприеме стъпки , за да подпомогне допълнително работата на българския офис.

Очаква се приемането на законодателни промени, които да синхронизират българското законодателство с това на останалите държави в ЕС, за да създадат условия за по-успешно разследване на трансграничните престъпления. По-конкретно е предвидено да бъде изменен Законът за административните нарушения и наказания, така че да се разширят видовете административно-наказателни санкции за юридическите лица, облагодетелствали се от престъпления. Освен имуществени санкции се предвижда да се въведат и неимуществени. Възможно е да се въведе и състав за престъпления за митническа измама при определени хипотези.

"Борбата с корупцията не е само борба за спестяване на публични средства, а в борба за запазване на демокрацията. Значението и ролята на борбата с корупцията придоби нови и по-глобални измерения", посочи Николай Денков.

Лаура Кьовеши определи разговорите си с премиера и със вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел като "много конструктивни".

"Беше изключително важно да получим подкрепа, че за това правителство борбата с корупцията е върховен приоритет. Това означава постоянен диалог с Европейската прокуратура и единни действия", заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

*Статията е обновена в 14.05 часа на 9 ноември

Още от Политика