ДПС защити запазването на кабинета "Денков - Габриел"

10:30, 09 ноември 2023
ГЕРБ ще настоява за повече влияние в "сглобката". ПП-ДБ допускат смяна на министри

ДПС защити управлението на правителството "Денков - Габриел", като според движението "цикъл от служебни правителства ще е погром за държавата". Позицията бе изказана от председателя на парламентарната група Делян Пеевски.

В сряда Пеевски еднолично оглави групата на ДПС в парламента. В продължение на няколко седмици Пеевски бе съпредседател на групата заедно с Мустафа Карадайъ. Карадайъ във вторник подаде оставка като формален лидер на движението. Стана ясно също, че до избора на негов наследник през февруари оперативното ръководство на ДПС ще се извършва от почетния председател Ахмед Доган. 

"Това атлантическо правителство трябва да го има, ще бъде абсолютно вредно за държавата и хората да го няма, ако влезем отново в цикъл на служебни правителства – това е погром за държавата", каза Пеевски в кулоарите на Народното събрание.

Той напомни предишна позиция на ДПС, че не искат участие в изпълнителната власт чрез свои министри и заместник-министри. 

ГЕРБ ще настоява за повече влияние в "сглобката"

Въпреки заплахите от изборната нощ, че може да развали сглобката, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не обяви стъпки в тази посока, след като в сряда събра парламентарната си група. От изказването му се разбра, че по-скоро той ще търси засилване на влиянето на формацията му в управляващото мнозинство. 

Плановете са контролът над правителството да се случва чрез инструментите на парламента, а не чрез повече представителност в изпълнителната власт.

Борисов иска всяка седмица министрите от правителството на Николай Денков да обсъждат с депутатите от "сглобката" намеренията си, да се поставят срокове за изпълнение и да се следи дали се спазват.

Ден по-късно Пеевски подкрепи предложението: "Абсолютно сме съгласни, смятаме председателите на комисии и лидерите на парламентарни групи да викаме министрите по всички теми, защото виждаме, че има забавяне на програмите, за да видим с какво ние можем да им помогнем", каза той.

ПП-ДБ допускат смяна на министри

Депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Владислав Панев даде да се разбере, че може да се стигне до рокади в някои министерства.

"Правителството трябва да работи на по-висока скорост. Оценката на премиера акад. Николай Денков за работата му в Министерски съвет е отлична, но не е отлична оценката за всички останали министерства. В много сектори има проблеми", каза той пред bTV.

Заради проблемите с машинното гласуване между първия и втория тур на местните избори, Панев каза, че  министърът на електронното управление Александър Йоловски и заместник-министърът Михаил Стойнов трябва да бъдат изслушани в ресорната комисия, а ако има данни за престъпление, те да понесат отговорност и ако трябва, да бъдат освободени.

Междувременно опозицията в лицето на БСП, ИТН и "Възраждане" внесе втори вот на недоверие срещу правителството.

Още от Политика