ДПС внася закон за дерогацията за закупуването на суров нефт

11:11, 24 ноември 2022
Карадайъ определи като долна лъжа разпространеното по медиите, че ДПС подкрепя износа на продукти, произведени от руски суров нефт, въпреки дерогацията
Износът на продокту от руски нефт е разрешен
Припомняме, че вчера (23 ноември) след редовното заседание на Министерски съвет министърът на транспорта Христо Алексиев заяви, че България има право да изнася преработени в "Лукойл Нефтохим Бургас" продукти от руски нефт

ДПС внася закон за контрол за прилагането на дерогацията за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт, превозван по море, произведен или внесен от Русия. Това заяви Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС по време на извънреден брифинг в парламента.

Карадайъ определи като долна лъжа разпространеното по медиите, че ДПС подкрепя износа на продукти, произведени от руски суров нефт, въпреки дерогацията. 

Припомняме, че вчера (23 ноември)  след редовното заседание на Министерски съвет министърът на транспорта Христо Алексиев заяви, че България има право да изнася преработени в "Лукойл Нефтохим Бургас" продукти от руски нефт. 

"Запознали сме с регламента много обстойно и подробно. В него наистина няма изрична забрана за износ на нефтопродукти, произведени от суровия руски нефт. Такава забрана има за нефт, получен по нефтопровод, за морски транспорт няма забрана", заяви той.

Още на 22 ноември пред "ДИВИДЕНТ" Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация заяви, че "регламентът, който налагаше шестия пакет от санкции предвижда дерогация на страната ни по отношение на руския нефт. За разлика от други държави в Европейския съюз, като Унгария. За нея е казано изключително ясно, че не може да се продава продукти, които се правят от руски нефт. За България няма такъв текст, което означава, че не ни е забранено да търгуваме с продуктите".

Според него това е логично според действащото законодателство, защото който и да е преработващт се нефт от държава членка на ЕС, продуктът се води с произход ЕС.

"Не виждам да има някакво противоречие с това, което вече е правен факт", смята той. 

Етикети:
Закон, ДПС, дерогация, суров нефт
Още от Политика