Депутатите ще направят нов опит за дебати по Изборния кодекс

07:30, 01 декември 2022
Миналата седмица в рамките на 15-часово заседание депутатите не успяха да приемат нито едно предложение
Депутатите правят нов опит за дебат по ИК
Миналата седмица изборните промени бяха в дневния ред на две заседания. До решения не се стигна, но до ескалация на напрежението – да

След седмица на напрежение и безкрайни пленарни заседания днес предстои второ гласуване на Законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс.

Припомняме, че миналата седмица изборните промени бяха в дневния ред на две заседания. Първото продължи няколко часа. До решения не се стигна, но до ескалация на напрежението – да. Главните действащи лица бяха БСП, ГЕРБ и ДПС, които приеха в среднощната Правна комисия връщането на вота на хартия. От другата страна в споровете в пленарната зала бяха „Продължаваме промяната“, които са най-острите противници на бюлетините.

Накрая депутатите успяха да се разберат единствено за формулировката на заглавието на законопроекта за изменение на Изборния кодекс.

На следващия ден дебатите само по първия параграф от Изборния кодекс продължиха 11 часа. За общо 15-часовото пленарно заседание депутатите не успяха да приемат нито едно предложение. Обсъждането на промените приключи след полунощ.

Започнаха и спекулациите и ваденето на компромати. Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков беше атакуван от Георги Свиленски от БСП, който заяви:

"Вашият съпредседател и бивш премиер дойде и каза оттеглете закона и ще Ви дам кодовете. Кой е той, че да държи кодовете на машините в България?".

Петков от своя страна обяви, че ще го даде на съд за това твърдение.

Ако дебатите в парламента за ИК продължат по същия начин депутатите едва ли ще си оставят време за друго. Иначе в дневния ред за днес има и друга важна точка - Проект за изменение на решение на Народното събрание, свързано с програмата за предоставяне на компенсации на небитовите крайни клиенти на електроенергия.

Етикети:
Изборен кодекс
Още от Политика