Депутатите създадоха временна комисия за Nexo

17:05, 18 януари 2023
ДБ и ДПС я подкрепят, ПП искат прозрачност
Комисята за Nexo е създадена
Десислава Атанасова от ГЕРБ предложи комисията да работи един месец и да провери хора и групи, както и финансиране на партии у нас

След тричасови дебати депутатите eдинодушно със 190 гласа беше създадена временна парламентарна комисия по казуса Nexo по предложение на ГЕРБ-СДС.


Какъв ще бъде съставът на комисията? 

За председател на беше избран Даниел Митов от ГЕРБ. Десислава Трифонова от ГЕРБ беше избрана за член на комисията. От "Продължаваме промяната" членове ще бъдат Асен Василев и Рена Стефанова, от ДПС - Йордан Цонев и Петър Чобанов, от „Възраждане” - Златан Златанов и Ивайло Чорбов, от БСП - Иван Ченчев и Илиян Йончев, от "Демократична България" - Божидар Божанов и Надежда Йорданова и от "Български възход" - Лилия Недева и Гален Монев.

Десислава Атанасова от ГЕРБ предложи комисията да работи един месец и да провери хора и групи, както и финансиране на партии у нас.

Дебат все пак имаше.

След Атанасова се изяви Никола Минчев от ПП с обвинения към ГЕРБ.

"Когато се говори за руски капитали, е добре в парламента да напомняте за следните казуси: кой построи „Балкански поток” за отрицателно време на българска територия, по чие време прокуратурата отказа да разследва отравянето на Емилиян Гебрев, а Пловдивският панаир бе харизан на почетния руски консул у нас”, заяви той.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов заяви, че неговата група ще подкрепи създаването на комисия за Nexo, но тя очевидно ще бъде "пропаганден инструмент".

ДПС също ще подкрепи създаването на такава комисия. 

"Имиджът на страната е политически и морален въпрос. Тук най-малкият въпрос е финансирането на една партия. ДПС винаги е държало партиите да се финансират само от бюджета. Това петно, лепнато на България, не мисля, че трябва да го подминем с лека ръка”, каза Йордан Цонев от ДПС.

Асен Василев от ПП заяви, че и тяхната партия ще подкрепи създаването на тази комисия, независимо, че пране на пари се установява от службите и от съда. 

Независимият депутат Явор Божанков каза, че комисията няма да свърши нищо друго освен да послужи за поредна нападка.

Етикети:
Nexo, депутати, временна комисия
Още от Политика