Депутат от ПП-ДБ: Рекордните 1 милиард лева ще бъдат заделени за общините

17:39, 26 ноември 2023
"В момента най-важно е приемането на държавния бюджет", каза Антоанета Цонева
Коментар на Антоанета Цонева
Тя е категорична, че данъци не се вдигат

"В момента най-важно е приемането на държавния бюджет и цялото внимание е насочено към това каква инвестиционна и капиталова програма ще има България".

Това коментира народният представител  от “Продължаваме Промяната - Демократична България” Антоанета Цонева пред БНР.

Цонева каза още, че рекордните 1 милиард лева ще бъдат заделени за капиталова програма и публични инвестиции в общините.

"Тези общини, които имат висока проектоготовност и са подали достатъчно добри идеи, ще бъдат подкрепени. Това ще важи за всяка една община, независимо от това кой кмет я управлява”.

Тя е категорична, че данъци не се вдигат.

“Това е основата, на която се изчисляват различни местни данъци и такси. Ние не вдигаме данъци - всичко ще бъде в ръцете на общините. Когато данъчната основа се вдигне, общините ще бъдат в пълното си право да не увеличават драстично таксите. Това е реалната форма на децентрализация, която общините от много време търсят”.

Цонева изрази спокойствие по отношение на предстоящите дебати за бюджета и подчерта, че изискванията за бюджетен дефицит ще бъдат спазени, за да може България да изпълни плана си за присъединяване към Еврозоната.

“Държавата ще има бюджет. На него не трябва да се гледа като порцион, който се насочва на едно или друго място. Всички ще знаят какъв публичен ресурс се използва - няма да става според това кой какво листче е подал на един или друг депутат”.

Депутатът от ПП-ДБ каза, че парламентът е в постоянен контакт с Националното сдружение на общините, а правителството се явява технически вносител на тяхното искане за актуализиране на данъчната оценка на имотите, която не е променяна от 2008-а година насам.

Етикети:
бюджет, общини, Антоанета Цонева
Още от Политика