Денков: Вместо футболен празник, вчера наблюдавахме грозни сцени на насилие

10:45, 17 ноември 2023
"Основната причина е в дългогодишното управление на сегашното ръководство на БФС, което доведе до упадък на българския футбол", каза още премиерът
Коментар на Николай Денков
По-рано от ПП-ДБ заявиха, че искат оставката на вътрешния министър и тази на президента на БФС Борислав Михайлов. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък поиска оставката на министъра на младежта и спорта

"Вместо футболен празник, вчера наблюдавахме грозни сцени на насилие. Основната причина е в дългогодишното управление на сегашното ръководство на БФС, което доведе до упадък на българския футбол, без никаква видима перспектива за развитие".

Това заяви министър-председателят Николай Денков след снощните сблъсъци в центъра на София.  

"Изпратих писмо до централата на УЕФА и до контролната етична и дисциплинарна комисия на УЕФА. Искам да чуя тяхното становище по организацията на злополучната срещамежду България и Унгария. Ще потърся и позицията на ФИФА".

Премиерът каза още, че е уволнил зам.-министъра на МВР Стоян Темелакиев, който пряко отговаря за оперативната дейност в МВР.

"Възлагам на главния секретар на МВР Живко Коцев разследване за проявените случаи на полицейско насилие".

Денков каза още, че ще обсъди поисканата оставка на вътрешния министър Калин Стоянов първо с вицепремиера Мария Габриел, която сега е в чужбина.


Протестът на футболните фенове започна привидно спокойно около 17:30 ч. вчера (16.11), но рязко ескалира към 18:20 ч. Футболните запалянковци започнаха да хвърлят бомбички и ракети срещу полицията. Униформените изкараха водното оръдие на барикадата и предупредиха, че ако не спрат, ще бъде употребена сила.

Полицията предприе мерки и изтласка всички протестиращи по ул. "Гурко". Започна да разпръсква феновете. Органите на реда започнаха да налагат с палки и да пръскат със спрей - и тези на първа линия, но и минувачите, чак към сградата на Министерството на спорта.

По последна информация пострадалите са 12, от които двама или трима са с тежки наранявания. Точният брой обаче не е ясен, тъй като има много хора, които самостоятелно са пътрсили помощ от различни лечебни заведения, каза говорителят на "Спешна помощ" Катя Сунгарска.

По-рано днес (17.11) от ПП-ДБ заявиха, че искат оставката на вътрешния министър Калин Стоянов и тази на президента на БФС Борислав Михайлов. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък поиска оставката на министъра на младежта и спорта Димитър Илиев.

Етикети:
парламент, Николай Денков, правителство, БФС
Още от Политика