Денков: Този опит за вот на недоверие отслабва националната ни сигурност

14:37, 15 ноември 2023
Премиерът призова всички народни представители, които имат съвест и се чувстват патриоти, да отхвърлят вота
Коментар на Николай Денков
По думите му опозицията отново няма истински аргументи и затова трябва да използва "измислици и лъжи"

"Всички други действия, включително този опит за вот на недоверие, отслабват националната ни сигурност. Разбрахме, както и предишния вот, че истината няма никакво значение в дебатите по вота. Единствено пропагандата, лъжата и обидите са това, което можете да използвате".

Това заяви министър-председателят Николай Денков по повод на вота на недоверие за сектора на отбраната и сигурността. По думите му опозицията отново няма истински аргументи и затова трябва да използва "измислици и лъжи".

"По този въпрос трябва да търсим национален консенсус, който трябва да е центриран първо върху модернизирането на българските въоръжени сили и върху нашето пълноценно включване в европейските и евроатлантическите структури. Всички други действия, включително и този опит за вот на недоверие, отслабват националната ни сигурност в сложна и рискова външна среда".

Денков каза още, че, най-накрая, година и девет месеца след началото на войната в Украйна, вносителите на вота от парламентарните групи на „Възраждане“, „БСП за България“ и „Има такъв народ“ са признали в мотивите си, че Руската федерация води агресивна война срещу Украйна.

"С други думи, ако Русия спре войната в Украйна, ще изчезнат и опасностите за България. Затова националната сигурност на България изисква всички партии, без изключение, включително и опозиционните, да призоват Русия да спре войната и да напусне завоюваните територии в съответствие с международното право. Това е интересът на България. Това съответства на националната сигурност на България".

По думите на министър-председателя управляващите през последните години не се интересуват от дребнави интриги като тази, а последователно развиват бойните способности с модерни средства за отбрана.

Премиерът призова всички народни представители, които имат съвест и се чувстват патриоти, да отхвърлят вота.

Дебатите по вота продължиха близо четири часа, а гласуването ще бъде в четвъртък (16.11).

Етикети:
парламент, Николай Денков, правителство, вот на недоверие
Още от Политика