Денков би хвърлил оставка, ако се провалят проектите за бюджета и конституцията

11:15, 12 ноември 2023
Ако се приеме предложението на ГЕРБ за "Лукойл", ще има високи цени и недостиг на горива, заяви премиерът

Премиерът Николай Денков допусна, че правителството му би подало оставка, ако мнозинството в парламента бламира приемането на проектите за бюджета за 2024 г. и конституционните промени, свързани със съдебната реформа. Така Денков отговори на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който преди ден заплаши, че може да напусне т.нар. "сглобка" заради бюджета и корупцията.

Министър-председателят свърза изострянето на тона от страна на ГЕРБ и Борисов с резултатите от местни избори.

"Наблюдаваме прехода от предизборни мобилизиращи речи към следизборна психотерапия. За ГЕРБ загубата на ключови градове е болезнена и в момента тече процес на осъзнаване, приемане на резултатите и опит да се прескочи на следващия етап – бюджет, конституционни промени", каза Денков в неделя пред БНР.

"Лукойл", Борисов, Пеевски

Един от поводите за сериозни търкания между ПП-ДБ и ГЕРБ е темата за дерогацията, позволяваща на рафинерията на "Лукойл" в Бургас да работи с руски петрол, въпреки европейското ембарго, което е част от санкциите срещу Русия заради войната в Украйна.

Преди дни ГЕРБ-СДС отново внесоха в парламента предложение да се прекрати т.нар. дерогация и на практика да се спре вносът на руски петрол в България. Вносител на предложението е депутатът Делян Добрев.

Добрев предлага в тридневен срок от обнародването на промените в "Държавен вестник” Министерският съвет да отмени дерогацията. Посочва се, че от отмяната на дерогацията "Лукойл Нефтохим Бургас” АД трябва изцяло да преработва петрол с неруски произход. Предвидено е Агенция "Митници" да следи за изпълнение на задължението.

Очаква се ДПС да подкрепи предложението.

В отговор премиерът посочи, че ако дерогацията се отмени за три дни ще се има недостиг на горива, високи цени и социален шок.

"Ако се реализира предложението на Добрев, няма да има достатъчно нефт за рафинерията, горивата ще поскъпнат неимоверно, хората ще започнат да се презапасяват и ще има социален шок - всичко това е ясно описано като сценарий в докладите, постъпили в Съвета по сигурността", каза Николай Денков.

Той настоя, едва когато ГЕРБ чрез Мария Габриел поемат ротационното управление на страната, тогава да отменят дерогацията за три дни и да носят отговорност.

Денков упрекна Борисов, че по темата е изрекъл много "неверни неща".

Премиерът разкритикува и поведението на Делян Пеевски от ДПС: "За мен Делян Пеевски играе един театър, в който всъщност се изпълнява нашата законодателна програма, а той се опитва да се държи като началник. Нито го приемам това нещо, нито ме интересува. На мен не ми е началник никой от парламента", каза той.

Оставки в службите

Министър-председателят не се е отказал и от отстраняването на председателя на ДАНС Пламен Тончев, въпреки напрежението с президента Радев по темата. 

"Нямам проблем със службите по принцип. Работя добре с някои от тях", заяви Николай Денков и добави, че има "много ясна причина" защо иска смяна на шефа на ДАНС, чийто заместник си е "позволил да предизвика цялата криза около първия тур на изборите".

Премахването на ръководителя на контраразузнаването се предлага от изпълнителната власт, но фактически се случва с издаване на указ от президента. Радев, чието служебно правителство, назначи Тончев начело на ДАНС, досега се е обявявал неведнъж в негова защита. Затова се очаква държавният глава да откаже да издаде съответния указ.

"С какво е толкова ценен Тончев на президента? Цялата теза, че мога да овладея службите с тази смяна, е абсолютно невярна. Новият ръководител на ДАНС трябва да бъде съгласуван с президента. Не може аз да отговарям за тази служба и да няма доверие към ръководителя. Очаквам президентът да подпише това искане", добави премиерът Николай Денков.

Още от Политика