Денков: Ако няма стабилна държава и национална сигурност, нищо друго няма значение

12:11, 14 ноември 2023
Премиерът каза, че страната ни е забавила редица проекти за модернизация на армията, но трябва да се работи за тяхното успешно завършване, за да може да се интегрира пълноценно във въоръжените сили на НАТО
Коментар на Николай Денков
Николай Денков увери, че правителството ще продължи да полага усилия в тази посока

"Ако няма стабилна държава и национална сигурност, нищо друго няма значение".

Това заяви премиерът Николай Денков. Той участва в международна конференция на тема "Модернизация на отбраната", организирана от Центъра за развитие и политики.

Той посочи, че страната ни е забавила редица проекти за модернизация на армията, но трябва да се работи за тяхното успешно завършване, за да може да се интегрира пълноценно във въоръжените сили на НАТО.

"Всички осъзнаваме колко важно е това, което се случва през последните месеци. Държавите от Европа са живели дълго време с мисълта, че икономическото развитие ще опази мира, но сега тази илюзия е унищожена. На силата може да се отговори само със сила. Затова сме тук, за да видим каква може да бъде силата, за да сме сигурни, че никой няма да прекрачи границите на Европейския съюз и НАТО".

Денков даде пример от историята, свързана с прочутия ренесансов художник и изобретател Леонардо да Винчи, в чиято биография присъстват редица изобретения на военни съоръжения, предназначени за отбраната на италианските градове-държави.

„Въпросът кои са технологиите, които ние трябва да развиваме, няма очевиден отговор. Ясно е, че трябва да продължим по програмите, които са структуроопределящи. Това, че забавихме самолетите, забавихме патрулните кораби, бойните машини на пехотата, бреговата охрана – всичко това е ясно. Трябва да ги направим, без тях няма армия. В същото време стои въпросът за това какво още ни трябва. Видяхме, че дроновете, подводните дронове, хибридните атаки и кибератаките могат да бъдат не по-малко мощни, за да дадат предимство, когато става дума за очакващите ни опасности. Когато влезем в тази част от разговора, се оказва, че има най-различни мнения и отговорът не е очевиден. Поне за мен не е. Затова конференции като тази търсят отговор на тези въпрос“.

Николай Денков увери, че правителството ще продължи да полага усилия в тази посока.

Етикети:
Николай Денков, армия, национална сигурност
Още от Политика