Делян Пеевски оглави самостоятелно парламентарната група на ДПС

12:55, 08 ноември 2023
В продължение на няколко седмици Пеевски бе съпредседател на групата заедно с подалия оставка лидер Мустафа Карадайъ.
Делян Пеевски оглави самостоятелно парламентарната група на ДПС

Делян Пеевски оглави самостоятелно парламентарната група на ДПС. В продължение на няколко седмици Пеевски бе съпредседател на групата заедно с Мустафа Карадайъ.

Карадайъ във вторник подаде оставка като формален лидер на движението. Стана ясно също, че до избора на негов наследник оперативното ръководство на ДПС ще се извършва от почетния председател Ахмед Доган. 

Кой ще е новият лидер

Очаква се в началото на следващата година да се проведе партиен форум, който да определи наследник на Карадайъ. Засилват се нагласите, че това може да бъде именно Пеевски, но в публичното пространство се спряга и името на Хасан Азис - дългогодишен кмет на Кърджали, който на местните избори през октомври не бе издигнат за нов мандат.

В последно време Пеевски се активизира в изявите си пред журналистите в парламентарните кулоари. Той се позиционира като неофициален говорител на конституционното мнозинство, в което влизат също ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България".

Откакто законодателният орган поднови работата си за есенната си сесия, Делян Пеевски ежедневно коментира пред медиите актуални теми от политическия дневен ред, включително вота на недоверие срещу кабинета "Денков - Габриел', конституционните промени, напрежението в Близкия изток, реформата в службите и санкциите на ЕС срещу Русия заради войната в Украйна. Бившият премиер Бойко Борисов дори го похвали, че "изнесъл" тежките преговори със синдикатите за защита на въглищните централи.

В момента Пеевски е член на Комисията по правни въпроси в Народното събрание. До 13 юли той беше част и от парламентарната Комисия по конституционни въпроси, но впоследствие се оттегли.

Как се стигна до рокадата

Според журналиста Илхан Андай оставката на Мустафа Карадайъ като председател на ДПС е написана още през октомври

"Последната седмица преди местните избори на 29 октомври той се появи сам в Кърджали и това беше неговата последна изява на терен. Това беше нещо като прощаване с ДПС. В деня след изборите в посолството на Турция имаше прием. Карадайъ беше там, но не се появи на снимката с посланика и Делян Пеевски“, обясни той пред bTV.

Журналистът смята, че ДПС залага на Делян Пеевски, защото преди време той е постигнал изключително добри резултати на предходните местни избор и така e върнал партията в Народното събрание през парадния вход.

"Анализът на Делян Пеевски сочи, че партията би постигнал резултат от около 500 000 гласа на следващи парламентарни избори“, категоричен е той.

Още от Политика