И "Да, България" ще се яви с "Продължаваме промяната" на изборите

09:12, 30 януари 2023
Предвижда се да бъде подписано споразумение, което да определи политическите цели на коалицията
ДБ и ПП заедно на изборите
Лидерите на трите формации в коалиция "Демократична България" са убедени в съвместното явяване с "Продължаваме промяната" на изборите

Националният съвет (НС) на „Да, България”, част от коалиция „Демократична България” (ДБ) упълномощи ръководството си да води преговори за съвместни действия между ДБ и „Продължаваме промяната” (ПП) в рамките на парламентарните и местните избори през 2023 г., съобщиха от пресцентъра на партията.

Съвместните действия включват подписване на коалиционно споразумение между ДБ и ПП, което да определи политическите цели на коалицията и да формира механизъм за вземане на решения, гарантиращ демократична коалиционна култура; създаване на програма за управление на коалицията, която да отразява идеологическите разлики между ДБ и ПП, да гарантира дясно-центристката идентичност на ДБ и нейните приоритети за модернизация на страната, насочени към иновациите и икономика с висока добавена стойност, дигиталната трансформация, стремеж към балансиран бюджет, реформиране на институциите в страната и постигане на върховенство на правото.

Националният съвет на „Да, България” потвърди мандата за коалицията с ПП за местните избори с цел смяна на управлението на българските общини, особено в София и други ключови градове, за освобождаване на местното самоуправление от модела на феодализация, се посочва в приетата от НС на партията резолюция.

Давайки висока оценка на работата на „Демократична България”, НС на „Да, България” възлага на ръководството си да води разговори с партньорите от ДБ за дълбоко и трайно консолидиране на обединението като модерна дясно-центристка формация и започване на подготовка за общото им явяване на евроизборите.

България трябва има управление, което да постигне петте национални цели, за които в момента има отворен исторически прозорец: приемането на страната в Шенген; влизане в еврозоната; депутинизация и укрепване на националната сигурност, което включва нулева зависимост на българския енергиен сектор от Русия и ускорена модернизация на българската армия и служби, както и продължаваща военно-техническа помощ за Украйна; реализиране на Плана за възстановяване и устойчивост; провеждане на правосъдна реформа и търсене на конституционно мнозинство за дълбока реформа на модела за управление на прокуратурата.

За да може да бъде осъществен този дневен ред, след изборите трябва да се излъчи истинско демократично реформаторско парламентарно правителство.

За целта “Продължаваме промяната” и “Демократична България” трябва да намерят подходящия формат за участие на изборите, който да може най-голяма степен да гарантира получаването на първия мандат и успешното реализиране на политическата формула, която ПП и ДБ предложиха за осъществяване на втория и третия мандат в рамките на 48-ото Народно събрание, се посочва още в приетата от НС на „Да, България” резолюция.

В събота (28 януари) Националното съвещание на "Демократи за силна България" (ДСБ) също даде мандат на съюза "Демократична България" да се яви в коалиция с "Продължаваме промяната" на парламентарните избори на 2 април, след като и "Зелено движение" одобри преговорите с ПП.

Преди окончателното решение на ДСБ лидерите на всички формации - Атанас Атанасов, Христо Иванов и бившият премиер Кирил Петков се обявиха в подкрепа на създаването на предизборна коалиция и в по-широк формат и заявиха амбиция да спечелят предстоящия предсрочен вот. След него те искат да се състави реформаторско, прозападно правителство, което да продължи курса към Шенген и еврозоната. Речите им бяха с негативен очерк към управлението чрез служебни правителства, назначени от президента, както и към атаките на бившия премиер Бойко Борисов срещу сваления през 2022 г. кабинет на Кирил Петков.

В декларация след форума от ДСБ оцениха потенциалния съюз с между "Демократична България" и "Продължаваме промяната" като единствена възможност за спечелване на изборите, излизане от политическата криза и излъчване на управление. 

"Продължаваме промяната" подава ръка за обединение към широк кръг от формации и каузи, както за парламентарните, така и за местните избори. Това коментира пред БНТ доц. Васил Пандов от ПП. 

Той допълни, че подкрепата за обединение с "Демократична България" е единодушна сред представителите на "Продължаваме промяната". Според него различията между двете формации относно разходването на държавния бюджет са преодолими.

"Не се обединяваме, за да разпределяме власт, нито за оцеляване. Ние се обединяваме, за да дадем надежда. Цената, която е заложена, политическата и не само - цената за българското общество изисква експертите по бюджет от двете формации да седнат на една маса и аз вярвам, че те ще намерят правилната формула за постигане на тези политики. Ние протягаме ръка към широк кръг формации и каузи, които биха могли да застанат зад това обединение. Решението е общо, както за местните, така и парламентарните избори. Разбира се, при местните избори е друга технология, но общото е необходимостта от обединение и промяна", посочи доц. Васил Пандов.

Етикети:
Продължаваме промяната, Демократична България
Още от Политика