ЦИК обеща "избори без стрес" на 23 април, но и 2 април е възможна дата

10:19, 24 януари 2023
Президентът ще приеме изборния регулатор на "Дондуков 2" преди да обяви датата на предсрочните избори

Президентът Румен Радев ще проведе среща с Централната избирателна комисия и след нея ще реши окончателно кога ще се проведат поредните предсрочни избори. Това обяви във вторник държавният глава, след като БСП върна празна папка за съставяне на правителство с третия мандат."Очаквам ЦИК даде повече информация за готовността за провеждане на предсрочните парламентарни избори. На базата на тази информация ще взема решение за разпускането на парламента и датата на вота", каза президентът в присъствието на социалистите начело с председателката Корнелия Нинова. 

Междувременно говорителят на изборната комисия Цветозар Томов обяви, че ако изборите се проведат на 23 април, те ще преминат без стрес, но и 2 април е възможна дата. Проблемна остава датата 26 март, тъй като трябва да се осигури хартия за около 10 хиляди секции.

Според Томов подготовката за изборите ще тече при доста съществени промени в изборните технологии.

"Може да има подводни камъни. Още сме в началото. Предстои да вземем решение относно многомандатните райони. Официалните резултати от преброяването са известни. Преизчислените мандати ще бъдат едно от първите неща, които ще свърши комисията. Това също ще се отрази на работата по места", каза зам.-председателят на ЦИК пред БНР.

Нинова пита Конгреса на БСП дали да говори с ГЕРБ за кабинет

Пред журналисти на "Дондуков 2" лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че очаква на предстоящия през февруари партиен конгрес да се реши дали в бъдеще да се говори с ГЕРБ за съставяне на правителство.

Възможността социалистите и ГЕРБ да са в общо мнозинство се отвори, след като преди дни Нинова организира лидерска среща, на която присъства и експремиерът Бойко Борисов. Борисов даде да се разбере, че е готов да управлява с БСП, но в експертно правителство и не в рамките на този парламент. Той също каза, че ще повдигне въпроса пред партията си преди да се вземе решение.


Нинова отчете, че липсата на редовно правителство е общ неуспех на отиващия си парламент и от нея ще загуби България, тъй като се забавят много важни процеси. 

"Не можахме да приемем Бюджет 2023, с него можехме да овладеем инфлацията. Законите по Плана за възстановяване и Закона за съдебната реформа не можахме да прием. Това са ключови неща, които останаха за довършване", каза председателят на БСП.

Очаквайте подробности

Още от Политика