Поредните избори: За четвърти път БСП връща неизпълнен мандат на Радев

08:16, 24 януари 2023
БСП няма да предложи състав на кабинет, след като в аванс стана ясно, че няма да получи подкрепа в парламента
Президентът приема БСП, за да получи празна папка с третия мандат

Президентът Румен Радев ще приеме във вторник представители на парламентарната група на "БСП за България". Социалистите ще върнат неизпълнен трети мандат за съставяне на правителство и по този начин страната се насочва към поредните предсрочни парламентарни избори. Вотът ще се проведе на 2 април. 

След като приеме БСП, президентът Радев ще проведе работна среща на "Дондуков" 2 с представители на ръководството на Централната избирателна комисия.

БСП няма да предложи състав на кабинет, след като в аванс стана ясно, че няма да получи подкрепа от достатъчно парламентарно представени политически сили, за да събере 121 гласа в пленарната зала. Това се потвърди и на провелата се лидерска среща между Нинова и председателите на ГЕРБ, ДПС и "Български възход". По време на разговорите Бойко Борисов обяви, че е готов да управлява с БСП, но в експертно правителство и не в рамките на този парламент. 

Това е общо четвъртият път, в който социалистите получават трети мандат от Румен Радев и го връщат неизпълнен. Според конституцията след връщането на третия мандат, президентът трябва да разпусне парламента и за пореден път да насрочи предсрочни парламентарни избори. Вече се знае, че датата за провеждането на вота е 2 април.

С още един указ Радев ще назначи нов състав на служебен кабинет. Президентът вече съобщи, че премиер отново ще е Гълъб Донев.

Радев прогнозира, че при следващите избори политическото пространство пак ще бъде фрагментирано и отново ще има борба за министерски кресла, което по думите му е проблем и за ерозиращото доверие на обществото към парламентарната република.

"Гледах Бойко Борисов и Корнелия Нинова как си подават топката за модела "Радев“, коментира преди дни държавният глава. Но по думите му моделът "Борисов" се е превърнал в символ на мутризация, опитомени медии, застой и последни места във всички европейски класации. "Няма модел "Радев", има модел, който се нарича конституция", категоричен бе президентът.

Още от Политика