Борисов свиква национален съвет на ГЕРБ, за да решат дали остават в "сглобката"

08:28, 08 ноември 2023
В изборната нощ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за пореден път заплаши, че може да развали сглобката
Борисов свиква национален съвет на ГЕРБ,

ГЕРБ свиква Национален съвет на партията, на който ще анализират резултатите от местни избори и ще решат дали ще продължат да участват в управлението с "Продължаваме промяната - Демократична България".

След двата тура ГЕРБ спечели изборите в 11 областни града, коалицията ПП-ДБ - в четири, докато БСП ще има кметове в три града.

Партията на Бойко Борисов завърши на трета позиция в София и не стигна до балотажа. На втория тур загуби и в градове като Варна и Благоевград. Запази обаче кметското кресло в Пловдив. Както и във Велико Търново, Габрово, Сливен, Смолян.

В изборната нощ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за пореден път заплаши, че може да развали сглобката с ПП-ДБ в централната власт. Говорейки в Пловдив, Борисов обвини ПП, че са си партнирали с БСП и "Възраждане" по места и това била "новата сглобка".

"Хората вече не понасят лицемерието - или се прави коалиция като хората, или подобни сглобки не ги виждам за правилни. Има прекрасна коалиция между ПП-ДБ и "Възраждане" и лично ще оглася тази коалиция пред нашите партньори от Европа. Повече лицемерие няма да има", каза Борисов.

Той се закани, че на предстоящото партийно събрание на ГЕРБ щял да изнесе информация как ПП играли с "Възраждане".

"Ако навсякъде е така, както беше в Банкя, ако имат такова мнозинство, колегите от ДПС да избират - дали с евроатлантическа сглобка, или с проруска", допълни той.

Въпреки победите на местния вот в София, Варна и няколко други ключови града коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" не предвижда от нейна страна разваляне на т.нар. сглобка с ГЕРБ-СДС в централното управление. 

"Ние взимаме решенията си с общия разум на коалицията ПП-ДБ и това, че в България в момента има управление и че все пак не се намираме в продължението на парламентарната криза... Резултатите във всичките им измерения показват, че тази отговорност носи негативи и цена се плаща, видимо се плаща и колегите от ГЕРБ. Режимът на говорене на Борисов ясно го показва това нещо. Въпросът е каква е алтернативата - да хвърлим страната в продължение на парламентарната криза - до кога и за какво? Ще видим какво решение ще вземе ГЕРБ. Не очаквайте от нас да почнем в същия тон да заплашваме, да лашкаме и да дестабилизираме страната", каза в отговор съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов.

Още от Политика