България очаква от САЩ първите изтребители F-16 до март 2025 г.

13:54, 13 ноември 2023
Представители на МО са посетили завода на Локхийд Мартин в Южна Каролина

Представители на Министерството на отбраната и Военновъздушните сили посетиха завода на Локхийд Мартин в Грийнвил, Южна Каролина, САЩ, където се произвеждат самолетите F-16 Block 70, за да се запознаят на място с хода на изпълнение на дейностите по договора.

Към момента в различни етапи на производство се намират 6 от самолетите, предназначени за България. Производството на самолетите се извършва съгласно графика, като първите два самолета – един F-16C Block 70 и F-16D Block 70 е планирано да бъдат завършени в края на месец юли 2024 г. Тези два самолета ще бъдат ползвани за обучение на инженерно-техническия състав на ВВС в САЩ. Доставката на първите самолети в България се очаква в края на месец март 2025 г., съобщи Министерството на отбраната.

Съгласно сделката за 2.2 млрд. лева от 2019 г. България следва да получи 8 изтребителя F-16 Block 70 с въоръжение, оборудване към тях и обучение на пилоти и персонал.

През 2022 г. парламентът окончателно одобри покупката на още 8 нови изтребителя. Вторите 8 изтребители ще струват 1.29 млрд. долара. Те трябва да бъдат изплатени до 10 години. За разлика от първата сделка, България вече има правото да заплаща разсрочено всички нови договори по Програмата за чуждестранни военни продажби.

Закъснението около доставката на първите самолети на производителя Локхийд Мартин беше обяснено с преместването на производството на F-16 от Тексас в Южна Каролина, което съвпадна с нарушената световна верига за доставки заради COVID-19.

Буквално преди дни законодателите одобриха и сделка за модернизацията на Сухопътните войски. Парламентът одобри купуване на близо 200 бойни и спомагателни машини от САЩ. 183 от тях са от фамилията „Страйкър“ (Stryker), а прогнозната цена е над 1.3 млрд. долара. 

Доставките на машините трябва да започнат още през третото тримесечие на 2025 г., ако договорът бъде подписан скоро, а последните машини трябва да дойдат в началото на 2028 г. Основното количество от бойни и спомагателни машини ще бъде доставено през 2026 и 2027 г. - с темп на доставките от 10 машини на месец.

Още от Политика