България и Великобритания засилват общите действия срещу миграцията

14:35, 12 ноември 2023
На посещение у нас пристига държавният министър по въпросите на имиграцията Робърт Дженкир

Британска делегация пристига в България в понеделник (13 ноември), водена от държавния министър по въпросите на имиграцията Робърт Дженкир.

Той ще се срещне с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Двамата ще обсъдят общите усилия в борбата с нелегалната миграция, включително и прекъсване на логистични вериги за каналджии на мигранти, съобщи МВР.

Министрите Дженкир и Стоянов ще подпишат съвместно изявление за засилено сътрудничество и ще дадат кратък брифинг на ГКПП – Капитан Андреево.

Преди няколко дни Министерският съвет одобри 60 милиона лева допълнителни разходи по бюджетите на МВР и Министерство на отбраната за обезпечаване на дейности, свързани със засиления миграционен натиск към страната ни.

Полицията отчита, че от началото на годината до 31 октомври българските гранични полицаи са предотвратили общо над 170 000 опита на граждани на трети страни да влязат незаконно на територията на България.

Най-натоварена в миграционно отношение е българо-турската граница, където е над 99% от общия миграционен натиск.

През първите 10 месеца на тази година 1364 мигранти са задържани в граничната зона при нелегално влизане в страната.

За този период за незаконно преминаване на границата на изход от страната са задържани 2172 граждани на трети страни. Най-натоварена на изход остава българо-сръбската граница, където са задържани 88% от тях.

Сред националностите на задържаните мигранти най-голям е броят на гражданите на Сирия, следвани от Афганистан, Мароко, Ирак, Турция.

Още от Политика