България и Турция с общ проект за подобряване на сигурността в пограничните райони

09:11, 28 ноември 2023
Стойността му е 1,7 млн. евро, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството
България и Турция с общ проект
Целта е да се постигне по-ефективно функциониране на системите за управление на миграцията и процедурите по предоставяне на убежище от двете страни

България и Турция започват изпълнението на общ проект за подобряване на сигурността в пограничните райони.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството съобщиха, че дейностите по него ще бъдат финансирани по Програмата за трансгранично сътрудничество "ИНТЕРРЕГ VІ-А ИПП България - Турция" 2021-2027.

Проектът "Повишаване на капацитета и подобряване на сътрудничеството на правоприлагащите органи на територията на областите Бургас, Хасково и Ямбол, Одрин и Къркларели в областта на миграцията“ е на стойност 1,7 млн. евро. Предвижда се по него да бъде закупено съвременно оборудване за структурните звена на партньорите, ангажирани в противодействието на нелегалната миграция, както и да бъдат проведени съвместни обучения, демонстрационни дейности и работни посещения с цел обмяна на опит между вътрешните министерства на България и Турция.

Целта е да се постигне по-ефективно функциониране на системите за управление на миграцията и процедурите по предоставяне на убежище от двете страни.

Границата между България и Турция е с дължина близо 288 км с действащи гранични контролно-пропускателни пунктове Капитан Андреево - Капъкуле, Лесово - Хамзабейли и Малко Търново - Дерекьой.

Общата площ на зоната на трансгранично сътрудничество обхваща около 29 000 кв./км. В България тя представлява 14,99 на сто от цялата територия на страната, докато в Турция е 1,58 на сто, се посочва в резюмето на програмата "ИНТЕРРЕГ" 2021-2027 година.  

Етикети:
България, Турция, сигурност, граница
Още от Политика