Австрия е вторият най-голям инвеститор в България

16:46, 09 януари 2023
Около 10 на сто от най-големите чуждестранни инвеститори в България са именно австрийски компании, съобщават от Министерството на туризма
Австрия е вторият най-голям инвеститор в България с общо над 5 млрд. евро инвестиции
Министър Стоянов подчерта, че България има потенциал да се развива като регионален лидер в областта на цифровите технологии и иновациите, а също и в аутсорсинга на услуги.

Около 10 на сто от най-големите чуждестранни инвеститори в България са австрийски компании и те са концентрирани в почти всички сектори на икономиката ни: електроразпределение, телекомуникации, енергетика, банково дело и финанси, търговия, тежка и лека промишленост. Това стана известно по време на среща между служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов с посланика на Австрия у нас Андреа Икич-Бьом, съобщиха от Министерството.

"Надявам се, че инициативата, която стартирахме във формат "закуска с инвеститори", допринесе за подобряване на диалога и бизнес средата за представителите на австрийския бизнес", каза министър Стоянов и допълни, че българската държава ще продължи да работи за положителното развитие на двустранните икономически отношения между двете страни. "Австрия е вторият най-голям инвеститор в България с общо над 5 млрд. евро инвестиции в нашата страна", добави Никола Стоянов.

Министър Стоянов подчерта, че България има потенциал да се развива като регионален лидер в областта на цифровите технологии и иновациите, а също и в аутсорсинга на услуги. В тази връзка е приоритетно стартирането на повече проекти между компании от двете страни в тази област и насърчаване на развойната и изследователска дейност.

По думите му сред другите перспективни области на двустранно сътрудничество са секторите на транспортната инфраструктура и технологиите за опазване на околната среда и енергоспестяването.

В срещата взеха участие и Волфганг Тил, заместник-ръководител на мисията у нас и Филип Купфер, търговски съветник към Посолството на Австрия в България.

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов стартира на 13 октомври миналата година новата инициатива с чуждестранните компании у нас за подобряване на бизнес средата и насърчаване на инвестициите. Първата среща от формата "закуска с инвеститори" бе с представители на австрийския бизнес. Тогава министър Стоянов съобщи, че общо 350 австрийски компании до момента са инвестирали в страната ни 4,6 млрд. евро.

През 2021 г. износът ни към Австрия расте с 36 на сто, а стокообменът е близо 1,9 млрд. евро, заяви още Стоянов.

Етикети:
туризъм, Австрия, инвеститор
Водещи новини

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Подкрепата от Банката на ЕС за България се е увеличила над два пъти

13:35, 28 Февр 24

ПП-ДБ настояват за нови ВСС и главен прокурор, за да влязат в коалиция с ГЕРБ

12:24, 28 Февр 24

Най-нови

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Със или без САЩ, не може да позволим на Русия да спечели, заяви Фон дер Лайен

18:01, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Кристалина Георгиева: Не съм фокусирана върху търсенето на втори мандат като шеф на МВФ

14:55, 28 Февр 24

Още от Политика