Александър Маринов: Радев не е искал преминаване към президентска република

09:24, 24 януари 2023
Президентът е във влошени отношения с Корнелия Нинова, призна съветникът на "Дондуков 2"
Президентът е във влошени отношения с Корнелия Нинова, призна съветникът на "Дондуков 2"

Държавният глава Румен Радев не е повдигал въпроса и не е предприемал стъпки за смяна на модела на управление на страната и преминаване към президентска република. Това обяви във вторник съветникът на "Дондуков 2" Александър Маринов на фона на инициатива от страна на "Има такъв народ" за иницииране на референдум по темата. 

"Корнелия Нинова пусна една опашата лъжа, че била виждала проект за конституция, правена в президентството, който включвал смяна на формата на управление. Самият президент никога не е повдигал този въпрос, нито пък е предприемал подобни стъпки", каза Маринов пред bTV, но добави, че най-голямата заплаха за парламентарната република са партиите със своето състояние и неспособност да изпълняват функциите си.

Председателят на Стратегическия съвет към президентството каза, че Радев няма проблем с българските социалисти, а има влошени отношения с една част от ръководството на БСП и с нейния председател. 

"Интерпретациите на Корнелия Нинова са опит да избегне от отговорност, защото за пет години под нейно ръководство БСП загуби 720 000 души. Никой не е загубвал толкова. Това е катастрофална загуба", коментира Александър Маринов.

Той добави, че Радев назначава служебните кабинети не по свое желание. Според Маринов партиите се боят да управляват и да влязат в различни комбинации, които наистина са токсични, но няма съвременна демокрация без партии. 

Партията на Слави Трифонов - "Има такъв народ", която остана извън парламента след изборите през октомври, обяви в понеделник, че започва подписка за свикване на национален референдум. Въпросът в него е "подкрепяте ли провеждане на избори за Велико Народно събрание, което да реши въпросите за промени във формата на държавно управление от парламентарна в президентска република".

"Ако станем президентска република, най-после Народното събрание ще работи законово и самостоятелно. При една президентска република ще има ясно независими власти. Президентът в една президентска република ще може да назначава Министерски съвет, парламентът ще може да съществува самостоятелно", казват от "Има такъв народ".

Още от Политика