Агенция на НАТО ще достави изтребителите F-16 от САЩ до България

17:37, 25 януари 2023
Това беше прието с решение на Министерския съвет
НАТО ще достави изтребителите F-16 от САЩ до България
България е подписала договор за допълнителни 8 самолета от този модел

Агенцията на НАТО по поддръжка и придобиване (NSPA) ще осъществи доставката на американските изтребители F-16 от САЩ до България. Това беше прието с решение от заседанието на Министерския съвет днес (25 януари), с което се разрешава на министъра на отбраната директно да възложи превоза на изтребителите на агенцията. Тя ще достави у нас и радио-комуникационно оборудване, системи за обмен на информация и софтуер за планиране на тактически авиационни мисии.

Междувременно стана ясно, че американската компания Lockheed Martin е провела успешен първи полет на изтребител F-16 Block 70 в базата си в Грийнвил, Южна Каролина, съобщи БНТ. Полетът е включвал проверки за летателната годност на двигателя, контрол на параметрите на полета и проверки на горивната система, както и базово управление на самолета.

България е подписала договор за допълнителни 8 самолета от този тип. Офертата включва още закупуване на боеприпаси, средства за поддръжка, резервни части и обучение, както и многофункционална система за разпределение на информацията за близо 1.3 млрд. долара разсрочено до 10 години.

През декември миналата година Министерският съвет одобри допълнителни разходи в размер на малко над 31 млн. лв. за заплащането на първата вноска за изтребителите.

Малко преди това президентът Румен Радев се срещна с представители на американската компания-производител. Радев заяви, че очаква производството и доставката на изтребителите F-16 да бъдат реализирани в срок, за да може България да развива способностите си за защита на въздушното пространство.

Етикети:
отбрана, НАТО, изтребители F-16
Още от Политика