ОПЕК реши да свие производството на петрол с 2 милиона барела на ден

17:47, 05 октомври 2022
Очаква се петролът да поскъпне до над 100 долара за барел
Очаква се петролът да поскъпне до над 100 долара за барел

ОПЕК+ се споразумя за намаляване на добива на петрол с 2 милиона барела на ден. Това ще бъде най-голямото съкращаване на производството на ОПЕК от 2020 г. насам. На срещата си в сряда Комитетът на министрите от петролния картел реши да намали дневните лимити за производство, за да спре спада на цените на петрола, причинен от отслабващата световна икономика. Очаква се този ход да вкара нови шокове в световната икономика, която усеща ударите на инфлацията, задвижвана именно от високите цени на енергията.

Цените вероятно ще се качат над 100 долара за барел

Решението на ОПЕК вероятно ще предизвика остра реакция и отговор от Съединените щати. Президентът на САЩ Джо Байдън посети Саудитска Арабия по-рано тази година, като целта на визитата му бе да осигури по-висок добив и по-ниски цени на петрола за американците преди междинните избори през ноември. Според пазарните анализатори в отговор Вашингтон ще освободи повече петролни запаси.

Цените на петрола вече скочиха тази седмица в очакване на заседанието на ОПЕК+. Очаква се те да се увеличат още, вероятно до над 100 долара за барел.

Според световните агенции намаляването на производството подкопава усилията на Запада за подпомагане на Украйна. Русия бе сред страните от ОПЕК+, които настояваха за намаляване на производството, тъй като това ще позволи на Москва да продава петрол на по-високи цени на световния пазар, генерирайки повече приходи за мобилизиране на войски.

Удар за Байдън

Мярката на ОПЕК също може да помогне на Русия да компенсира въздействието на западните санкции. Европейският съюз наложи в сряда подкрепена от САЩ мярка за налагане на таван на цените на руския петрол. Тази санкция цели да принуди руския президент Владимир Путин да приеме по-слаби приходи от износ, без да спира сделките на световните пазари.

В САЩ поскъпването на петрола се разглежда като удар срещу президента Байдън и Демократическата партия преди междинните избори през ноември. Спадът в цените на бензина през лятото изиграха голяма роля за повишаването на политическото доверие към  демократите. Именно спадът на енергийната инфлацията доведе повишаване на рейтинга на одобрение на Байдън и даде поне малки шансове на демократите да парират очакваната вълна от гласове в полза на Републиканската партия през следващия месец.

Етикети:
Русия, САЩ, петрол, ОПЕК+
Още от Пазари