Газът в Европа поевтинява, въпреки рисковете преди зимата

13:36, 03 октомври 2022
Холандският бенчмарк, който е еталон за Европа, падна с 5.2% до 179 евро за мегаватчас
Холандският бенчмарк падна с 5.2% до 179 евро за мегаватчас

Цените на природния газ в Европа паднаха на фона на признаци, че континентът ще може да издържи тази зима с достатъчно запаси, приток на LNG и мерки, планирани от Европейския съюз.  Холандският бенчмарк, който е еталон за Европа, падна с 5.2% до 179 евро за мегаватчас. Цената в Обединеното кралство падна с 4.5%.

Министрите на финансите от еврозоната се очаква да обявяват в понеделник, че националните финансови щитове срещу растящите енергийни разходи ще бъдат временни и целенасочени, за да не се задейства спирала, която би насърчил допълнително рекордно високата инфлация.

Министрите, които се срещат в Люксембург за редовни месечни разговори, вероятно ще публикуват изявление относно своя фискален отговор на разгръщащата се криза с разходите за живот, причинена от срива на доставките на руски газ за Европа.

Разговорите се случват на нова на редица национални антикризисни планове. Германия обяви миналия четвъртък, че поеме нов дълг, за да финансира схема за подпомагане на стойност 200 милиарда евро за компании и домакинства, засегнати от високите разходи за енергия.

Размерът на общата помощ, които правителствата от еврозоната са отпуснали за икономиката, вече вече надхвърля половин трилион евро. Това е проблем за Европейската централна банка, която повишава лихвените проценти, за да спре рекордно високата инфлация, която достигна 10% през септември.

Подкрепата, макар и да облекчава непосредствените удари от по-скъпата енергия, изкривява ценовите сигнали от пазара, които обикновено биха наложили намалено потребление и реално работи срещу усилията на ЕЦБ да намали инфлацията.

Европа е изправена пред "безпрецедентни рискове" за природен газ през тази зима, след като Русия прекрати повечето доставки по тръбопроводи и може да се окаже в конкуренция с Азия за вече оскъдния и скъп втечнен газ, който се доставя с кораби, заяви междувременно Международната агенция по енергетика.

Базираната в Париж МАЕ заяви в тримесечния си доклад за природния газ, публикуван в понеделник, че страните от Европейския съюз ще трябва да намалят потреблението с 13% през зимата в случай на пълно спиране на доставките от страна на Русия на фона на войната в Украйна. Голяма част от това съкращение ще трябва да дойде от поведението на потребителите, като например намаляване на термостатите с 1 градус и регулиране на температурата на котлите, както и от икономии в промишлеността и комуналните услуги.

Руският газ все още тече към Европа през Украйна, но опасенията за спирането ще останат, докато войната продължава. Има също доставки през тръбопровода Турски поток за някои по-малки държави-потребители нации и Турция. През уикенда Газпром ПАО спря доставките за Италия, като компанията Eni SpA заяви, че ще оцени възможностите за възстановяване на тези доставки.


Етикети:
газ, Европа, Газпром, еврозона, TTF
Още от Пазари