Цените на петрола ще се качат над 100 долара за барел

11:03, 06 октомври 2022
Белият дом обвини ОПЕК+, че се съюзява с Русия след решението за свиване на производството

Алиансът ОПЕК+ се съгласи да направи най-голямото съкращаване на производството на петрол от началото на пандемията. Водещите пазарни анализатори на някои банки от Уолстрийт вече повишават прогнозите си за цените суровия петрол Brent до края на годината. В същото време Вашингтон обвини петролния картел, че се съюзява с Русия.

Какво казва Уолстрийт

Според "Морган Стенли" бенчмаркът Брент ще намери своя път до 100 долара за барел по-бързо, отколкото преди решението на ОПЕК+. Свиването на производството вероятно ще затегне пазарите, въпреки че трябва да се наблюдава как ще се развие руският добив на петрол, след като петролното ембарго на Европейския съюз влезе в сила. Очакването на банката е сортът Брент да се движи около 100 долара за барел поне до края на първото тримесечие на 2023 г. 

Цялото развитие, което видяхме от страна на предлагането на този етап, до голяма степен поставя началото период на по-високи цени, който ще продължи поне до края на тази година, казват от "Голдмън сакс". През четвъртото тримесечие банката очаква цени около 110 долара за барел.

UBS също очаква цени от над 100 долара за барел през следващите тримесечия, тъй като съкращаването на добива от ОПЕК+ ще се съчетае с европейската забрана за внос на руски суров петрол. В това време вероятно страните от ОИСР ще спрат освобождаването на стратегическите си. Ще има и по-голямото търсене заради от преминаването на някои мощности от газ към петрол тази зима, което ще притисне пазара.

САЩ обвиниха ОПЕК+, че се съюзява с Москва

Белият дом обвини ОПЕК+, че се съюзява с Русия, след като Саудитска Арабия поведе групата в споразумението за дълбоки съкращения на производството на петрол.

Администрацията на Байдън критикува съкращенията, наричайки ги "късогледо решение" във време, когато "поддържането на глобалните доставки на енергия е от първостепенно значение“. Говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер каза, че е "ясно", че ОПЕК+ се "съгласува с Русия".

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман отхвърли предположенията, че съкращенията на картела ще навредят на потребителите, твърдейки, че действията на групата имат за цел да насърчат дългосрочните инвестиции в производството на петрол.

В отговор на решението на ОПЕК+ САЩ заявиха, че ще продължат да освобождават петрол от стратегическите си запаси и че проучват допълнителни отговорни действия за увеличаване на вътрешните доставки на петрол.

Президентът Джо Байдън ще работи с Конгреса по законодателство за намаляване на контрола на ОПЕК върху цените на енергията, се казва в изявлението на Белия дом.

Етикети:
Русия, САЩ, петрол, Джо Байдън, Саудитска Арабия, Брент, ОПЕК+
Още от Пазари